Ko prodaje “skvisi” biće kažnjen i do 3000 eura: Propao biznis trgovcima

Ko prodaje “skvisi” biće kažnjen i do 3000 eura: Propao biznis trgovcima

19
Podijeli

Tokom sezone na štandovima duž primorja mnoštvo je šarenih predmeta za plažu, igračaka, suvenira, nakita, galanterije…Inspekcija je ovih dana na hercegnovskoj rivijeri zabranila prodaju igračkica za djecu “skvisi”.

Oni su izrađeni od memorijske pjene i zabranjeni su u Crnoj Gori, ali tek nakon što su ih trgovci otkupili od veletrgovina, tvrdi grupa preduzetnika u ime Udruženja u formiranju “Šetalište Pet Danica”.
Kako su kazali Radiju Jadran pojedini trgovci u Herceg Novom već su kažnjeni zbog prodaje “skvisija”, a kazne se kreću od 450 do 3000 eura.

Picerija i restoran

– Neko je legalno uvezo ove igračke, platio dažbine državi, mi otkupili od veletrgovina, a sad nas država kažnjava i oduzima proizvode. Kad smo se zainteresovali za razlog, rečeno nam je da su zabranjene sve igračke u obliku voća, jer postoji mogućnost da djeca pokušaju da ih pojedu, misleći da je prava voćka i time dovode u opasnost zdravlje. Čini nam se da je to još jedan od evropskih zakona koji se prepisuju iz Brisela ne vodeći računa o zdravoj logici – tvrde iz Udruženja u dopisu koji su poslali našoj redakciji.

U Upravi za inspekcijske poslove, odnosno Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju potvrdili su Radiju Jadran da je u Crnoj Gori zabranjena prodaja robe koja podsjeća na prehrambene proizvode.

Pozivaju se na Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda u kome je objašnjeno što je zabranjeno prodavati i u kojim slučajevima. Ukoliko izgled proizvoda, a naročito neprehrambenog, potrošača dovede u zabludu oblikom, mirisom, bojom, pakovanjem, označavanjem, obimom, veličinom ili ako drugim karakteristikama podsjeća na prehrambeni proizvod. Ukoliko takve proizvode upotrebljavaju potrošači, a naročito djeca, to može da predstavlja rizik po njihovo zdravlje i život (npr. gušenje, trovanje ili stomačni problemi zbog stavljanja u usta, sisanja ili njihovog gutanja), navode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju da distributer ne smije da isporučuje proizvode za koje zna ili je, na osnovu informacija kojima raspolaže i svog profesionalnog iskustva, trebalo da zna, da su opasni.

U ovom slučaju, prilikom inspekcijskog nadzora sanitarnoj inspekciji nije data dokumentacija o porijeklu robe, a ni obavještenje o robi (deklaracija) nije istaknuto na proizvodima.
Zakon o zaštiti potrošača jasno ukazuje da trgovac ne smije da stavi u promet robu na kojoj nije istaknuto obavještenje sa podacima o robi, u skladu sa zakonom.

Zato je i zabrana “popularnog” skvisija stupila na snagu danom nadzora, jer “polazeći od pretpostavke da svaki trgovac poznaje Zakon o zaštiti potrošača, kupovinom ovakve robe svjesno ulazi u poslovni rizik”, odgovaraju u inspkciji na naše pitanje o mogućem obeštećenju trgovaca koji su kupili znatne količine igračaka, a sada ne znaju ni što će sa njima, niti kako će nadoknaditi uloženi novac i naći sredstva za kazne.

19 Komentari

 1. Ko zna kakve otrove ima skviši. Jako čudna stvar pipaš ga i mirišeš ga. Kakve tu ima zabave? I još dok ga pipaš prilijepi se na kožu. Taj miris je najvjerovatnije otrov. Ja sam vidio da se to prodaje i u školama. Znači djeci se prodaje nešto otrovno što je zabranjeno u državi Crnoj Gori. Sram ih bilo! Baš me zanima hoće li se to u školi prodavati od septembra.

  8
  6
 2. Nemam nista protiv Vas iz udruzenja,niti znam ko ste.. ali ako vec predstavljlate neko udruzenje u ovom slucaju udruzenje preduzetnika,dajte molim Vas budite pismeni ili postavite neku pismenu osobu, jer ovo nikako ne uliva povjerenje u Vase udruzenje i Vas buduci rad. Hvala na razumijevanju…

  12
  5
 3. Šta se dobije kad se opere trgovac…zna se prljava voda i čista lopina!!Aj šalu da ostavimo po strani..nije lako danas opstati i pošteno raditi u ovolikoj ponudi svega i svačega…Glupo je nešto zabranjivati zbog izgleda,boje ili neznam čega.Tu su roditelji koji će odlućiti dal nršto kupiti il ne.Mala dječja imitacija pegle ima utičnicu..zar neće neko djete probati da je uključi u struju.Opasniji za svu djecu su tv programi,rialiti smeće…nevaspitanje i neobrazovanje..Al trgovci svih vrsta nije u redu svemu podići cjenu 300 posto .

  13
  7
 4. Mislio sam da su zabranjeni kineski papirnati lampioni koji lete u visinu na principu vrelog vazduha od zapaljene svijece. Prije par dana sam vidio i fotografisao zenu sa dvoje djece koja je sa plaze Zalo pustila lampion koji je preletio Fortemare… Ima li neko interes da izazove pozar u Herceg Novom?! Meni je prije cetiri godine pao takav lampion kraj kuce na magistrali u bastinu kraj bambusa. Moja sreca da je prethodno padala kisa, bilo je vlazno pa nije doslo do pozara.

  16
  2
 5. Nakon sezone planiramo napraviti osnivacku skupstinu za sada imate fejzbuk stranicu koju mozete lajkovati radi popularizacije naseg udrzenja. Kontak vam za zasada ne mozemo dati iz razumljivih razloga jer bi inspekciske sluzbe navukli na sebe.

  9
  9
 6. Namjerno ovo rade. Da što više opustoše Primorje i pare prebace u Podgoricu. Treba još nekoliko mostova, obilaznica, bulevara i trgova da se napravi.

  35
  7
 7. Ovako su prije 4 godine nagrdili vlasnike minibusa, jer su im, iz bog će ga znati kojeg razloga, zabranili rad. Digli ljudi kredite, zadužili se kod rodbine, a Država im naknadno zabranila rad. Administracija bi trebala da pomaže i ubrzava, ali ona je svoj zadatak shvatila obrnuto.
  U ovom slučaju su zaštitili svoje prijatelje veletrgovce iz Podgorice, pa su puštuli da se oni oslobode zabranjene robe.

  29
  5
 8. Bolje bi vam bilo da dosta bolje i savjesnije pregledate voce i povrce na granicama,da ih nosite malo i na kakve analize a ne samo u kese pa kuci jer pojedini proizvidi od voca i povrca vise lice na gumu i spuzvu nego ovaj “skvisi”.Naravno i ovo nije bas pametno prodavati djeci i mislim da ga treba zabraniti ali ko stvarno i odgovorno kontrolise pravo voce koje jedemo??Recimo,trenutno popularni paradajiz,okolo crven a unutra zelen,nevjerujem da tu za crvenilo nije potroseno makar 100 gr hemikalija i raznih otrova.prijatno

  50
  1
  • 100g hemikalija košta mnogo više nego kilo patadajza, tako da to sigurno nije tako kao što kažete. Trgovina je radi dobitka, a ne radi trovanja, ili gubitka.

   2
   32
    • Paradajz se ne nazrijeva u avgustu, prirodno je crven. Nazrijeva se u predsezoni i postsezoni, kada je to jedino isplativo, zbog 3 puta veće cijene. Ne koristi se hemija, nego povećana temperatura u plasteniku i pojačano đubrivo, koje se i inače stavlja oko biljke. Sve ostalo su urbane legende građana neznalica.

     7
     6
   • Sami ste sebe demantovali,naravno da je trgovina radi dobitka i nije radi gubitka.A da trgovac nebi imao gubitak,pojedini, su spremni na sve,to podrazumjeva i da ce dobavljati polu-vjestacku robu,koja je prskana sa svim i svacim da bi im kao takva roba sto duze trajala u rafovima,postenje i ostale moralne stavri ne mogu mnogo biti prisutne na mjestima gdje se god nesto prodaje ili preprodaje.

    16
    2
  • Imate sajt za pocetak ga lajkujte osnivacku skupstinu ce mo napraviti nakon sezone ako bi izasli sa imenima osnivaca svjesni ste da bi bili na udaru inspekcijskih sluzbi.

   5
   4

Ostavite komentar

*

code