Početna Društvo Ko štiti Igora Lazurenka u Crnoj Gori? (Drugi dio)

Ko štiti Igora Lazurenka u Crnoj Gori? (Drugi dio)

1

Bogatstvo koje je Igor Lazurenko protivpravno stekao zloupotrebom službenih ovlašćenja preko različitih of šor firmi investirao je, ili bolje reći pokušao da legalizuje u Crnoj Gori, kroz različite projekte za koje se smatra da postoji osnovi sumnje institucionalne korupcije i bliskosti s bivšim režimom Mila Đukanovića. Tako je firma “Beppler and Jacobson” koju vezuju za Lazurenka i njegovog sad već bivšeg poslovnog partnera Zorana Ćoća Bećirovića, jednog od najbližih prijatelja Mila Đukanovića, čija je sestra Ana Kolarević bila pravni zastupnik prilikom kupovine hotela “Avala” u Budvi za 3,2 miliona evra. Tu ne bi ništa bilo čudno da prethodno “Budvanska rivijera” nije napravila procjenu vrijednosti hotela “Avala” na 7,25 miliona evra, dok je danska kompanija “Merienlist hoteli i kasina” ponudila 7,5 miliona evra za objekte i zemljište.

Kako je Savjet za privatizaciju, pod čijim uticajem, i na osnovu čije procjene definisao cijenu od 3,2 miliona evra za Lazurenka nije teško pogoditi. Međutim, neformalnom vlasniku hotela “Avala” Igoru Lazurenko je bilo malo što je po upola manjoj cijeni kupio hotel “Avala” , već je na ime dugovanja za komunalije koje su iznosile 4.871.209 evra, došlo do skandaloznog poravnanja izmedju Igora Lazurenka I opštine Budva na čijem čelu je bio Lazar Rađenović ( kasnije pravosnažno osuđen kao član OKG) , tako da se osnovano sumnja da je opština Budva kroz ovakav vid poravnanja oštećena za najmanje 2 miliona evra. Ostaje enigma da li je Igor Lazurenko povodom ovog slučaja saslušan u SDT – u, jer nadležni u tužilaštvu uporno izbjegavaju da se oglase po ovom pitanju. Istovremeno, u tom periodu pregovora i poravnanja sa bivšim rukovodstvom opštine Budva, Igor Lazurenko se sve vrijeme nalazi na saveznoj potjernici Ruske Federacije, i to je poznato crnogorskom Ministarstvu pravde, Ministarstvu vanjskih poslova i SDT – u, ali nijedna od ovih institucija ne reaguje na potjernicu za Lazurenkom.

 

 

Siguran u punu institucionalnu zaštitu i logistiku Đukanovićevog režima, Igor Lazurenko kupuje staro austrougarsko utvrđenje Lazine na ostrvu Luštica za oko 650. 000 evra, a novac biva uplaćen Ministarstvu finansija direktno sa Britanskih djevičanskih ostrva sa of šor firme koju kontroliše Lazurenko. Sedam godina kasnije, tj. 2012 godine Lazurenkov poslovni partner Zoran Bećirović tuži pred sudom u Londonu svog doskorašnjeg poslovnog ortaka i klupko počinje da se odmotava. Bećirović nakon dvije godine dobija spor jer Lazurenko nije bio u stanju da dokaže porijeklo novca. Od tada SDT ispituje poslovanje Igora Lazurenka i da li je 8 000. 000 eura stečenih zloupotrebom službenih ovlašćenja oprao kroz kupovinu hotela “Avala” i “Bjanka”, i kako je sa firme “Sobenco LTD” Lazurenkove supruge Svetlane uplaćeno 656. 530 eura Ministarstvu finansija za kupovinu tvrđave na Luštici a preko ćerke firme “Delaila Investment”. Sve ovo vrijeme Igor Lazurenko se slobodno kreće po Budvi i Crnoj Gori iako je za njim raspisana savezna potjernica sa kojom su upoznati nadležne crnogorske institucije. Zašto u SDT-u još uvijek traje izviđaj iako je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dobio na uvid izvod ove uplate, ali i dokaze koje je dostavila bivša Lazurenkova firma TNK-BP čiji je bio direktor sektora za logistiku, u kojima je predočeno da je Igor Lazurenko dio od protivpravno stečenih 8 000 000 eura koristio za kupovinu zemljišta na Luštici, nije teško zaključiti.

Za vrijeme pandemije koronavirusa 2020. godine zaposlenima u hotelu “Bjanka” , neformalni vlasnik Igor Lazurenko, uputio je ultimatum da kroz anekse ugovora prihvate smanjenje plate sa 381 na 50 eura, a ukoliko to ne prihvate uslijediće im otkaz. Šezdeset zaposlenih je pod pritiskom Lazurenka potpisalo Aneks ugovora, iako su sa sadržajem ugovora bili obaviješteni i granski sindikat Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Nakon odobravanja političkog azila Telmanu Ismajlovu, jasno je zašto je Crna Gora postala raj za odbjegle osumnjičene biznismene za najteža krivična djela, navodne političke protivnike Vladimira Putina, koji su poput Igora Lazurenka zloupotrebom službenih ovlašćenja protivpravno prisvojili stotine miliona dolara koje “investiraju” u Crnoj Gori pod punom zaštitom pravosudnih organa. Nažalost, Crna Gora je postala raj za lica sa potjernica iz čitavog svijeta koji su poput Lazarenka, pljačkajući resurse svojih država, pronalazili saveznike u bivšem crnogorskom režimu, i preko noći postajali uvaženi investitori i prijatelji crnogorske države. Na novoj vlasti je da pokaže i dokaže da je prekinula sa takvom strategijom privlačenja “stranih investicija”.

1 komentar

  1. Ko štiti novske Lopove sto su privatzovali trgovacke lance…
    Koji su tuzioci u rodbinskim vezama sa cuvenim Srednjoskolcem. Mesarom. Trgovcem i td…. Više su oni ukrali nego taj rus…. Udaljene sumje postoje..Sprdali su se sa radnicima a rusili temelj drzave i poslali novsku mladost u emigraciju… Dolje crvena burzuazija….. Zivjela slobodna demokratska Crna Gora!!!

    4
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code