KO TO TAMO KOPA U SAVINSKOJ DUBRAVI?

KO TO TAMO KOPA U SAVINSKOJ DUBRAVI?

98
0
Podijeli

savina radoviU blizini Savinske dubrave u Herceg Novom ovih dana angažovan je bager, kamioni sa građevisnkim materijalom i napravljen je popriličan iskop. Novljani, osjetljivi na Savinu, odmah sve ovjekovječe, a fotografija stiigla do Radija Jadran. Šta se gradi, ako se gradi, ko je dao dozvolu za gradnju u zaštićenom području
V.d. sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju opštine Herceg Novi Milovan Baždar rekao nam je da se u blizini raskrsnice koja jednim dijelom vodi od ulice Prve Bokeške brigade prema groblju, a desno se odvaja za Savinsku dubravu, radi potporni zid.
– Mi smo izdali dozvolu za ove radove za zid koji će biti visine 2 ipo do 3 metra i koji će biti obložen kamenom. Potpuno će odgovarati okruženju, taj uslov je bio posebno potenciran. Neće biti devastirana ni jedna zaštićena biljka – objasnio je Baždar.

On je dodao da se usljed rasta veoma bujne vegetacije u tom dijelu pojavila velika strma kosina koja prijeti da se obruši i zato će biti podignut zid koji će to spriječiti i put neće biti ugrožen. Od juna prošle godine za ovu lokaciju nije izdata ni jedan građevinska dozvola, tvrdi Baždar.
– Otkako sam ja na ovom mjestu, odgovorno tvrdim da nije izdata ni jedna dozvola za Savinsku dubravu. Čak je sastavljen predlog dokumenta koji je svojevrstan moratoj na bilo kakvu izgradnju u ovom području, zato što znamo značaj zaštite Savinske dubrave i prije nego izradimo urabnistički projekat. Taj moratoj po zakonu važio bi za narednu godinu i stigao je i do kabineta predsjednika, ali još nije potpisan – rekao je Baždar.
Još po generalnom planu iz 89. godine, predviđeno je da se radi Urbanisitčki projekat za Savinsku dubravu. Veoma je važno zaštiti biodiverzitet, ali i čitav lokalitet od bilo kakve gradnje koja ne bi bila prihvatljiva i autentična za čitav prostor.
Ne smije se nastaviti sa preizgrađenosti Savinske dubrave –zaključio je Baždar.
Foto: Facebook

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code