Ko zna kad će početi gradnja sanitarne deponije Duboki do?

Ko zna kad će početi gradnja sanitarne deponije Duboki do?

6
Podijeli

Građevinsku dozvolu resornog Ministarstva za izgradnju sanitarne deponije Duboki do, u zaleđu Herceg Novog, osporila je MZ Morinj, odnosno Opština Kotor. Mjesecima nema rješenja, iako je Opština Herceg Novi 20. juna prošle godine uložila “pravni lijek” , odnosno pred Upravnim sudom Crne Gore pokrenula tužbu protiv Ministarstva održivog razvoja i turizma. Jer, Ministarstvo je odlučilo da prekine postupak izdavanja građevinske dozvole za hercegnovsku sanitarnu deponiju.

Do tada Novljani koriste staru deponiju Tisove grede, koja je u procesu zatvaranja i ne ispunjava standarde. Ukoliko počne primjena Zakona o upravljanju otpadom Herecg Novi će kao i sve opštine koje ne koriste sanitarne deponije, morati da plati 10 eura po toni komunalnog otpada odloženog na privremenim lokacijama. Za Herceg Novi to bi značilo godišnji trošak od blizu 180 hiljada eura .

Picerija i restoran

Do danas Upravni sud se o ovom slučaju nije izjašnjavao i pored urgenicija iz lokalne uprave. Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja uvjeravaju da je taj problem prioritet zbog ispunjavanja uslova iz Poglavlja 27. Potpredsjendica Opštine, Danijela Đurović, pak smatra da u Ministarstvu različiti sektori imaju različite interese, te da je riječ i o opstrukciji države prema Opštini Herceg Novi.

Za odlaganje zelenog otpada Herceg Novi koristi lokaciju Tisove grede. Najveći dio tog otpada lageruje Komunalno stambeno, što predstavlja dodatni trošak, jer to preduzeće nije adekvatno opremljeno za odvoženje te vrste otpada.

– Uz biodrobilicu koju su napokon nabavili, očekujemo da se količina otpada smanji na lokaciji Tisove grede. Planom upravljanja otpadom, PUP-om koji je u nacrtu, imamo novu lokaciju – Rupe, koja treba da bude i za građevinski i za zeleni otpad – navodi Đurović.

No, trebalo bi što prije da se zna što će biti sa sanitarnom deponijom Duboki do, za koju postoji Glavni projekat, a bila su izvjesna i kreditna sredstva Svjetske banke, za najveći dio od planiranih 6.5 milioan eura. Naknadna geotehnička i hidrogeološka istraživanja na tom lokalitetu, pokazala su da se otpad sa nove deponije neće “cijediti” u zemlju i zagađivati podzemne vode. Ona bi trebalo da bude izgrađena po najsavremenijim tehnološkim principima i evropskim ekološkim standardima. Projektovana je za period od 25 godina, sa mogućnošću proširenja.

6 Komentari

 1. Molimo “Radio Jadran” da istraži ko je izabrao ovu predivnu lokaciju Dubokog dola za sanitarnu deponiju na samoj granici Regionalnog parka Orjen. Ona će biti napunjena za 15 godina a procjedne vode će ostati kao stalni problem koji će zagađivati sve izvore vode od Sutorine do Morinja.
  Još jednom vas molimo da utvrdite ko su diletanti koji su u ime nas izabrali lokaciju Dubokog dola za deponiju na 1000 m nadmorske visine i na prostoru sa najviše padavina u Evropi ? Koje postrojenje će moći da prečisti očekivane ogromne količine procjedne vode na ovoj lokaciji koja nema nikakvu infrastrukturu?

 2. pitajte bivseg nacelina komunalne Bijelica mozda on ima nekau parcelu da im proda za deponiju.Na Mokrinam se nekontorlisano sipa gradevinski otpad na parceli koju im je prodao upravo on,zemlje i otpada svaki dan na putu ali komunalana nesmije da to sprjeci.

 3. Pa dobro, šta ćemo sada?
  Tisova greda se zatvara, nova lokacija se neće otvoriti?
  Gdje ćemo odlagati smeće?
  Ubeđen sam da su u pitanju mafijaška posla: jasno je da smeća u gradu gdje živi 40,000 ljudi ima na tone. Treba ga odvesti i deponovati negdje izvan grada! Gdje?
  Očito, neko traži reket, da bi se problem riješio!

 4. Nikada.
  Lokacija za deponiju je u međuvremenu ušla u režim zaštite Uneska po izmjenama Zakona o zaštiti prirodnog i kulturnoistorijskog naslijeđa Kotora. Zato su i prekinuli postupak.

  5
  3

Ostavite komentar

*

code