Početna Đorđeva Đirada Kobna košćela

Kobna košćela

14

Prije par dana prolazio sam kraj parka Svetog Leopolda i primijetio na deblu kraj korijena stare velike košćele čudnu izraslinu. Pogledao sam i sa druge strane i nemalo sam se iznenadio otkrivši kako tu rastu gljive…

Na istom mjestu je, prije nekih pet godina, pala velika grana te iste košćele i udarila moju komšinicu, koja je tom prilikom pretrpjela lom ključne kosti. Da je ta žena išla koji centimetar bliže, tragedija bi bila kompletna. Stvar je završila na sudu. Radnici Komunalnog su potom motornom pilom do te mjere radikalno potkresali tu granu da je zarezana i grana pored… Na tom mjestu vidne su i druge vrste gljiva kao i jedna kanarska palma, koja raste iz duplje koja je nastala padom velike grane.

Krajnje je vrijeme da se kompletno deblo košćele otkloni, kako ne bi došlo do katastrofe kada ona padne. Tuda prolazi veliki broj ljudi, saobraćaj na ulici je veoma gust. Košćela zbog preostalih grana ima takvo težište da može pasti samo na trotoar i ulicu!

Imam utisak da bi košćela bila i ranije uklonjena, ali – ona služi za privezivanje transparenata koji upućuju na razne događaje u gradu: Plivački maraton, Sajam knjiga, Dane muzike, Filmski festival…

Bilo bi nevjerovatno da privezivanje transparenata na košćelu ima prioritet nad sigurnošću građana. Ali, ovo je izgleda još jedan od “bisera” ili crnih škerci u Novom. Strijepim da se ovo ne izrodi u katastrofu.

Đorđe Matković

14 Komentari

 1. Trebalo bi napraviti intervju sa licima koja su nadležna za ovakve probleme.
  Ako se zna koja su to lica uopšte …pa da vidimo koji će odgovor dati…vi ste im skrenuli pažnju ,dobro je da neko stvarno razmišlja o tome..

 2. Koscela izaziva opasnost, na njoj rastu gljive, na njoj raste palma i slicno nam naprica Djordje. Palme je unistio “surlas”, koscele na Karaci -Komunalno, rogace ko zna ko. Je li iko od nadleznij vidio i evidentirao sto danas (ne) raste u .nekada. botanickom vrtu hotela “Boka”? Palma iz koscele (ja mislim da raste iz eukaliptusa) je rijedak primjer simbioze i kao takav , po Djordju,treba biti odmah unisten. Sto treba jos od visoke vegetacije unistiti da bi dosli do izrazaja razni “biseri” novske arhitekture. Novi treba biti ne grad zelenila vec grad sivila a na najboljem je putu da to postane.
  Umalo da zaboravim, sto rad. ili bolje, sto je do sada ucinila opstinska komisija (a u njoj sve moj do mojega) za sanaciju “mrtvih” palmi? Dje su leandri pokraj puta ispod sv. Leopolda?Dje je kamelija ispod “Skuribande? Dje je ….. itd, itd?

  21
  4
  • Ja te krstim a ti prd…..govorila je moja baba. Govorih o tome da nam je, u slicaju sa neslaganjem sa tekstom, potreban kontra argument…u ovom slucaju o kosceli. No jasno je da koscela nije bitna vec je bitan On koji je to napisao. Pa je i komentar u stilu – Sta On meni ima tu da pise? Jasno je i da su ljudi zlobni i pakosni, cisto sporta radi, da imaju dje da ispucaju svoj nemir i frustraciju ali….apsurdno je da to cine novinaru (ili onom u ulozi novinara), na novinarskom portalu? Pa ovo je sou…Novinar pise o problemu koji je evidentan…a citalac kaze novinaru: hrnjok…grok…bas si mi se od jutros raspisooo, a sto ti ne rijesis ovo, aaa??
   Ma pali brate …na drugi portal…mi ovdje ozbiljno razgovaramo …o zivotu u Boki.

 3. Posto ste se ukljucili i dali svoje misljenje…trebalo bi da znate da se ocekuje da date prijedlog za rjesenje pomenutog problema, a ne da dajete misljenje o liku i djelu autora teksta. Zlatno pravilo za ubuduce u zivotu trebalo bi da vam bude – Napadaj problem a ne covjeka. Dakle, ako se ne slazete sa njim u vezi onog sto je napisao, dajte cinjenice o tome da koscela nikog i nista ne ugrozava. A ako pak njegovo aktivno ucesce kao gradjanina sa stavom – prezirete, bolje nemojjte citati ono sto pise. Jednostavno uzmite laksu literaturu.

  22
  5
 4. Mogao bi ti posto radis u Njemacku da sponzorises neko uklanjanje koscela palmi i tome sl.Radnici ne znaju dje udaraju od posla za 250 evra koje im kasne!

  22
  6
  • E ovo su danasnji novljani! TIPICNO! Neko ko je vidio dalje od nosa dao je opravdanu primjedbu na negativnosti koje se ne tolerisu tamo gdje on zivi.E sad se javljaju primitivni, posprdljivi dobro uhlebljeni koji nisu vidjeli kako izgleda turisticki grad i kritikuju dobronamjernog novljanina koji se usudio da nesto primjeti.Kad bi ste imali obraza……

   12
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code