Početna Društvo Kod Svetog Stefana evakuisana tročlana posada

Kod Svetog Stefana evakuisana tročlana posada

1

Spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama sinoć je kod Svetog Stefana evakuisao tročlanu posada motornog čamca. Akcija je izvedena u veoma nepovoljnim vremenskim uslovima, sa udarima sjevernog vjetra i do 35 čvorova, i talasima visine do tri metra, navodi portal Feral Bar.

Foto: Pexels

“U 22:41 dežurni operateri na Pomorsko operaivnom centru UPSUL primili su informaciju od kolega iz Sektora granične policije Budva da je potrebna hitna asistencija čamcu tipa ”Guc” dužine osam metara, u kojem su bili jedna odrasla muška osoba sa dvoje maloljetnje djece uzrasta od šest i sedam godina. Čamac je bio vezan na bove sa tegovima, koje su uslijed veoma jakog sjevernog vjetra popuštale, te je prijetila opasnost da se nasuče o zidine starog grada ostrva Sveti Stefan”, saopštili su portalu Feral.bar iz UPSUL.

Iz Luke Bar odmah je upućen spasilački čamac SAR-1, sa posadom Koković, Zaganjor i jednim pomorskim graničnim policajcom. Po veoma nepovoljnim vremenskim prilikama, sa udarima bure i do 35 čvorova, a valovima visine do tri metra, spasioci su uspjeli da do čamca stignu za 40 minuta.

“Uz preventivnu asistenciju, uspjeli su da doprate bezbjedno čamac do marine Dukley Budva, gdje ga je preuzela dežurna služba, i time je ova akcija uspješno završena. Sve vrijeme akcije traganja i spasavanja, dežurni operateri Perunović i Čejović su preko radarskog sistema VTS službe navodili čamac SAR-1 i komunicirali sa posadom čamca u nevolji, kojima su davali savjete i podršku. Nakon obavljene akcije, SAR-1 se poslije ponoći uputio ka luci Bar, gdje ga je na povratku opet sačekalo jako nevrijeme”, dodali su iz UPSUL.

Ovo je prva ozbiljnija akcija koju je ove godine sprovela Služba traganja i spasavanja koja radi u sklopu Sektora sigurnosti plovidbe UPSUL.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code