Kokan Mladenović: Pozorišnim upravama u Srbiji vladaju interes i strah, Crnoj Gori...

Kokan Mladenović: Pozorišnim upravama u Srbiji vladaju interes i strah, Crnoj Gori fali 10 pozorišta

957
6
Podijeli

kokan mladenovic drugacijiNakon gostovanja književnika Svetislava Basare i Miljenka Jergovića, a potom i Teofila Pančića, najvećeg kritičara savremene kulturne zbilje u Srbiji i Crnoj Gori, reditelja Kokana Mladenovića upravnika pozorišta Dadov i Ateljea 212, publika u Herceg Novom imala je prilike da čuje sinoć u Dvorani Park. Mladenović, koji je dobitnik brojnih prestižnih nagrada za svoje predstve, učestvujući u sesiji razgovora “Drugačiji“ Herceg Festa, sa dramskim piscem i vd direktor JUK Herceg Festa, Stevanom Koprivicom, potpuno je razotkrio odnos prema kulturi vlasti u Srbiji, ponajviše govoreći o svojoj predstvi “Koštana“, u kojoj vodeću ulogu ima Božidar Vrećo i koja je izazvala burnu reakciju javnosti.
Za Mladenovića, „Koštana“ je velika posveta slobodi, ali nije pošlo na dobro:
– Na moje veliko zaprepašćenje, Pozorište na Terazijama u Beogradu pokazalo je zavidan nivo poltronstva prema novim političkim vladarima Srbije, sankcionišući ono što govorimo i radimo. Takođe, pokazali su i zavidan nivo transfobije, na pomen učešća Božidara Vreća. Riječ je o sjajnom umjetniku i po mojoj koncepciji idealna Koštana. To je neko ko jeste savremena Koštana, neko ko živi svoju slobodu bez obzira na posljedice. A pro po tog skandala odbijanja rada od strane Pozorišta na Terazjama, Miljenko Jergović je u „Jutarnjem listu“ vrlo lijepo primijetio da je Beograd i ne znajući, već inscenirao Koštanu – kazao je Mladenović, dodajući da je tako Beograd, ne znajući da igra Koštanu odigrao žalosnu palanku, zatvorenu i strašnu, netolerantnu za jedan iskorak.
U komunizmu je iskazivano više tolerancije i vođena je značajnija kulturna politku, smatra Kokan Mladenović uz tvrdnju da pozorišnim upravama u Srbiji mahom vladaju interes i strah, pa se i sam beogradski teatar pretvorio u teatar kukavica, čiji je najviši domet lični dohodak i bus plus markice.

Vlast u Srbiji uzurpira demokratiju

Picerija i restoran

Mladenović je govorio o svom sukobu sa ministrom kulture Republike Srbije Ivanom Tasovcem, koji je uzeo sebi za pravo i da mu se izruguje i naziva ga Sandokanom.
– Jedan ministar kulture ne bi smio da se ruga ničijem imenu jer… kada jednom nečije ime služi za sprdnju, sledeći korak bi bio što se taj neko ne preziva na ić, pa šta su mu korjeni, koje je vjere, boje kože itd, što kao slijed stvari ima rađanje malih fašizama.
Intelektualac koji diže glas, pa je protiv njega čak podignuta optužnica za rušenje ustavnog poretka i izazivanje javne opasnosti, Mladenović je uvjeren da je Srbija trenutno zemlja ozbiljnog totalitarizma, koji se u posljednjih par mjeseci pretvara u latinoamerički totalitarizam, gdje vlasti uzurpiraju demokratiju.
– Predsjednik Srbije je deklarisani četnički vojvoda, čovjek vrlo sumnjivog obrazovanja i inteligencije, sumnjivo stečene fakultetske diplome, i neko ko se nikada javno nije odrekao zala koje je činio učešćem u Parlamentu i paravojnim formacijama država u regionu. Premijer Srbije je Miloševićev ministar informisanja u vrijeme ubistava novnara, zatvaranja listova i jedna od najprimitivnijih ličnosti u javnim nastupima u istoriji naših javnih nastupa. Sada nas ti ljudi najednom uče demokratiji. Ne mislim da je to što radim privatno i to što radim u pozorištu na bilo koji način odvojeno. To je pitanje elementarne građanske časti da li na nešto pristajemo ili ne.

U Crnoj Gori trokadero filozofija

Upitan da prokomentariše pozorišnu scenu u Crnoj Gori, sa kojom je sarađivao, Mladenović je definisao da je trenutno na snazi trokadero filozofija. Apsurdno je da u Crnoj Gori postoje akademije koje proizvode pisce, glumce i reditelje, a da ne postoje institucije i ustanove u kojima oni mogu da rade, kaže Mladenović:
– Ne postoji nikakakva kulturna politika. Radio sam nekoliko predstava za Budva grad teatar. Ono je nekada imalo ozbiljan autoritet a sada smo došli do toga da grad odvaja značajnu svotu novca za pozorišni festival, a onda sva pravila u tom gradu onemogućavaju da se to i izvede. Uslovi rada, igranja, opšta nekultura, trokadero filozofija do ogromne mjere uništava sliku tog grada. Nekada je bolje završiti sa tradicijom, nego imati lažnu tradiciju. Jednoj državi kao što je Crna Gora, trenutno nedostaje bar 10 pozorišta. Dakle, jedna država ako ima dva oficijelna teatra, teško da se može nazvati državom kulture, ubijeđen je Mladenović. Jer, pozorište mora biti aktivni sagovornik svijeta i ono može promijeniti svijet. Podstiče na socijalni dijalog i može biti glasnogovornik normalnih stvari. On promijene na ovim prostorima vezuje za obične ljude i građanske inicijative i pokrete.

6 Komentari

Ostavite komentar

*

code