Početna Kultura Kolekcije poštanskih maraka porodice Katurić sa 4 nagrade u Brazilu

Kolekcije poštanskih maraka porodice Katurić sa 4 nagrade u Brazilu

11

Na svjetskoj filatelističkoj izložbi u glavnom gradu Brazila, pod nazivom “Brazilija 2017”,  od 23. do 29. oktobra, poznata crnogorska porodica filatelista, Katurić,  osvijila je 4 nagrade za 4 kolekcije. Monografija istoričara umjetnosti, prof. Lazara Seferovića, “Zlatni filatelista koji je osvojio svijet – Tomo Katurić” nagrađena je srebnom medaljom na svjetskoj izložbi  početkom avgusta u Indoneziji, saopštio je na pressu  filatelista, Tomo Katurić.

dav

– Kolekcija “Poštanska istorija Boke Kotorske 1809-1875” osvojila je zlatnu medalju, zatim “Pisma bokeških pomoraca 1830-1890.” osvojila je lardž vermej ili veliku pozlatu,  treća kolekcija “Okupacija Boke i Crne Gore 1941-1944.” dobila je vermej tj. pozlatu i kolekcija moje supruge Jelisavete, “Pisma sa ratnih brodova austrougarske  flote 1914-1918.” dobila je srebrnu medalju – kazao je Katurić.

Put u Brazil i ovoga puta je pomorski kapetan i pasionirani filatelista Katurć finansirao iz svog budžeta. Kaže da iz lokalne uprave nije dobio  ni odgovor, iako se obraćao za pomoć i saradnju. On je, kako je kazao, u glavni grad Brazila nosio veliki broj turističkih prospekata i brošura Herceg Novog i Crne Gore, kako bi svoj grad i zemlju predstavio uglednim i bogatim ljudima koji posjećuju prestižne smotre filatelista. Nije mu bilo teško da po ko zna koji put bude pravi ambasador Herceg Novog, Boke i Crne Gore.

Na press konferneciji u foajeu Dvorane Park  (pred samo dvoje novinara), Katurić je kao nacionalni komesar Crne Gore za filateliju, uručio  profesoru Seferoviću priznanje Svjetske filatelističke organizacije. To je drugo priznanje koje je prof. Seferović dobio za mongrafiju, pošto je u Finskoj ove godine takođe osvojio srebrnu medalju, na evropskoj smorti filatelista.

Seferović  je uzvratio zahvalnošću, zadivljen što Katurić ima hrabrosti da sve sam organizuje i finansira, te na taj način učini besplatnu reklamu Herceg Novom i Crnoj Gori.

– Ova izložba u Brazilu je jak prodor njegove inovirane kolekcije, koja će i dalje osvajati svjetska zlata, kao što su ova 4 koje je donio iz Brazila sa svojom familijom. Porodica Katurić stvarno je postala legendarna i sinonim, ne samo za filateliju, nego i za pojedinačno reklamiranje našeg grada, naše sredine i podneblja – naveo je Seferović.

Izložba u Braziliji održana je u modernom Centru za konvencije. Učestvovalo je 70 zemalja članica FIPA-e (Svjetske filatelistčke orgnizacije), sa preko 500 izlagača na 2000 vitrina i 200 izlagača literature.

Svečanoj večeri sa progodnim programom i dodjelom nagrada prisustvovala je i zajednička ambasadorka Srbije i Crne Gore, Jelena Blažević, koja je Katuriću čestitala na uspjesima i kazala da joj je čast što Crna Gora, kao mala zemlja osvaja svjetska zlata na polju filatelije.

11 Komentari

 1. Kao mlada clanica DPS pitam se u kojem ovo gradu zivimo?Da li u gradu koji cestita svijetske uspjehe nasih gradjana,ili se vodi racuna u kojoj je ko partiji.Ispitala sam vrlo pouzdano da li je veliki gospodin i dzentelmen caln DPS i odgovor je NIJE.Vvala gospodine Tomo na Vasem radu i predstavljanju ove drzave na svim kontinentima.Hvala ambasadorki Srbije i Frne Gore sto je bila prisutna n a svecanoj veceri na kojoj su dodjeljvan e nagrade i medalje.Ako mucne glavom i stavi prst na celo.v aljda ce Vam neko i iz nase opstine cestitat!!!

 2. Lijepo su mu se oduzili i grad i,posebno,drzava za promociju istih.Posebno zakonskom zastitom od uzurpatora Bana…Skoro da ce ga Ban iz vlastite kuce istjerati.Hvala gradu,hvala drzavi!

 3. Istorijski i kulkturno predstavljati Boiku njen narodod prije i vise 100 godina je za svaku pohvalu.Svijet upoznaje nase krajeve,nasu kulturu,nasu istoriju.Sve cestitke Katuricima,zeleci im dobro zdravlje i da Boku jedan od najljepsih zaliva predstavlja onako kako je.Kulturno i istorijski i pomorski.Mala zemlja,ali zlatna za posteni narod.

 4. Gospar Katuric je u ovaj grad donio toliko svijetskih priznanja i ujedno reklamirao Herceg Novi na najbolji nacin,pa me zanima da li mu je opstinska vlast cestitala uspjehe u Brazilu.Kako vidimo na fotografijama prva mu je cestitala ambasadorka drzave Srbije i ujedno drzave Crne Gore.

 5. Sve cestitke gospodinu Katuricu.Predstavljati Boku i drzavu CG je vise od pohvala.A ovi komentatori koje koje partije vise je nego bezobrazno i malogradjanski.Ovako mogu da pisu samo podli ljudi.Katuric ne osvaja medalje ni po cijoj preporuci,vec nagrade dobija za svooj rad i znanje.Partije se mojenjaju,vrlo cesto,a veliki gospodin i filatelista i dalje predstavlja nasu Boku i njene znamenite pomorce.Bravo Tomo,i ne osvrcite paznju na malogradjane.Puno uspjeha na sledecim izlozbama Jerusalim i Prag.Hvala i prof.Sefereovicu koji dobija svijetske i evropske medalje za knjigu koja predstavlja rad kapetana Katurica.

 6. Divno, za svaku pohvalu. Vjerujemo da ce ponovo doci vremena kad ce se vrednovati kvalitetni ljudi kao sto su Kapetan Katuric i njegova familija.!

  14
  4
 7. CAPETAN KATURIC MIHAEL SUMAHER NOVAK DJOKOVOC nije vise interesantno uvijek ioni pobjedjuju .G dinu Katuric Tomu i njegovoj porodici sve cestitke jos jednom HVALA od naroda BOKE KOTORSKE

  12
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code