KOLEKTIV JU MUZEJ I GALERIJA DAO PODRŠKU ĐORĐU ĆAPINU

KOLEKTIV JU MUZEJ I GALERIJA DAO PODRŠKU ĐORĐU ĆAPINU

138
0
Podijeli

Komisija za primopredaju dužnosti u JU „Muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, čiji je predsjednik Vladimir Žutković, nije uspjela da postavi novog člana Savjeta iz redova zaposlenih, umjesto Đorđa Ćapina. Radnici su opet predložili Ćapina.

Žutković je nakon sastanka kazao kako smatra da susret sa zaposlenima, ipak, nije neuspješan te da komisija nastavlja rad.
– Htjeli smo da radnike obavjestimo o svemu što se dešava, da čujemo njihovo mišljenje, te da predlože novog člana Savjeta, jer sadašnji nije potpisao saglasnost na takav predlog. Ne možete nekoga imenovati na neku funkciju ako on to ne prihvata i to je jedino što se od Đorđa Ćapina tražilo – tvrdi Žutković.
On smatra da je sve urađeno po zakonu, te da nije ni na njima niti na radnicima da o tome sude, jer postoje nadležne institucije, a “vrijeme će pokazati ko je u čijem interesu radio”.
Pat poziciju u koju su zapali zbog nemogućnosti da izaberu člana Savjeta JU iz redova zaposlenih, koji ostaje i dalje, ali ne želi da stavi potpis na takvu odluku,riješiće pravni tim lokalne samouprave narednih dana, uvjeren je Žutković.
Za komisiju je tehnički vršilac dužnosti direktora ove ustanove Nataša Tatalović, jer je to skupštinska odluka. Žutković je negirao informacije da će doći do preregistarcije JU u d.o.o. Saglasan je da sve treba raditi u skladu sa preporukama Ministarstva kulture. Podsjećamo da je Minstarstvo kulture u tri navrata Skupštini opštine Herceg Novi 11. juna, zatim 17.jula i posljednji put 20. avgusta naložilo da u roku do 10 dana, obrazuje Savjet, koji treba da donese Statut i na njega dobije saglasnost osnivača, zatim da registruje ustanovu u Privrednom sudu i obavi izbor organa rukovođenja. Istovremeno je dvije ranije odluke trebalo staviti van snage. Rješenje o izmjenama i dopunama o obrazovanju Savjeta kao i odluku o izmjeni i dopuni odluke o organizovanju JU Muzej i Galerija.
Žutković je novinarima saopštio da očekuje da SO Herceg Novi sa Ministarstvom dogovori koje odluke treba ispoštovati.

Picerija i restoran

TAJNE SJEDNICE SAVJETA, OTPUŠTANJE NEPODOBIH I POKUŠAJ PREVARE

Đorđe Ćapin kaže da se jutros desio neuspio pokušaj prevare radnika Muzeja i Galerije.
– Ako je njihov najveći problem taj formular koji ja treba da potpišem neka ga dostave zakonski poštom i nakon konsultacija sa relevantnim službama ako za to postoji razlog to ću potpisati. Ali znam da to do sad nije bi slučaj i da se pri registraciji samo upisuje ime izvršnog dirktora, kao zakonskog i ovlašetnog lica – tvrdi Ćapin.
Ovdje se u stvari radi samo o nezakonitim radnjama mimo odluke Skupštine i njenih odluka. Ćapin tvrdi da je bilo tajnih sjednica Savjeta:
– Na kojima se, vjerovali ili ne nešto upisivalo u dostavnu knjigu “Vodovoda i kanalizacije” – kaže Ćapin.
Na pitanje našeg radija, da li zaista u ovom istrajava zbog poštovanja zakona Crne Gore ili zarad sopstvenih interesa Ćapin je kategoričan i kaže da samo štiti interse radnika, kao i svoje. Još tvrdi:
– Imamo već najavu da će doći i do otpuštanja desetak “politički nepodobnih” zaposlenih.

MUZEJ I GALERIJA FUNKCIONIŠU NORMALNO

V.d. direktorke Radmila Ćapin kaže da današnje događanje predstvlja vrijeđanje radnika i ličnosti.
Sastanak je bio pokušaj da se na prevaru sprovedu nezakonite radnje, tvrdi ona. Po njenom mišljenju sve je vrlo jasno, jer ova ustanova pod sadašnjim imenom sa pečatom i potpisom odgovorne i ovlašćene osobe, u Poreskoj upravi, funkcioniše normlano.
Sve što sada treba da se uradi jeste da Skupština ispoštuje naloge Ministarstva kulture, odnosno njihovog inspektora, da se sve vrati u zakonske okvire i da se do kraja sporvede zakonita reorganizacija, sve do raspisivanje konkursa za direktora.
Došli su da na prevaru postave novog člana Savjeta kako bi uspjeli u namjeri preregistracije ustanove, ali radnici su bili jedinstveni i ponovo su predložili istog člana. On, međutim ne želi da potpiše bilo kakve dokumente koji nisu u skladu sa zakonom – pojasnila je opet Radmila Ćapin.

RADNICI UZ ĆAPINE, A NEKI ZBOG TOGA I UCJENJIVANI
Zaposleni u JU „Muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”, podržavaju trenuto rukovodstvo i Radmilu Ćapin, a ističu da im plate nisu previše kasnile, te da oni ni ne znaju ko ih potpisuje.
– Ko nam potpisuje plate ja ne znam, samo budem obavještena da je na računu i ništa više – kaže Dubravka Bulatović.
Božo Stanić potvrđuje da je bilo i ucjena.
– Ucjenama smo bili izloženi tako što nam je rečeno da nećemo dobiti platu ako ne smjenimo sadašnjeg člana Savjeta – rekao je Stanić. Mada je bilo i onih zaposlenih koji kažu da takvih pritisaka nije bilo. Oni su novinare uputili da čitavu priču istraže i kako kažu tako dođu do istne, na drugim adresama. Jedina validna adresa je po radnicima Ministarstvo kulture.
Oni su ogročeni i zbog mišljenja dijela javnosti da ništa ne rade.
– Svaki dan dolazimo na posao i obavljamo svoje dužnost. Po malo smo ljuti na priče kako se u ustanovi ne radi i pozivamo novinare, a i sve raspoložene da dođu, obiđu Muzej kako bi se uvjerili da smo na poslu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code