KOLIKO U BOKOKOTORSKOM ZALIVU IMA DELFINA?

KOLIKO U BOKOKOTORSKOM ZALIVU IMA DELFINA?

322
0
Podijeli

delfiniU crnogorskim vodama Jadrana prvi put se sprovodi NET SET projekat istraživanja prisutnosti morskih sisara. Odobrila ga je Evropska komisija, a finansiran je sredstvima iz IPA programa prekogranične saradnje.
Cjelodnevno istraživanje počelo je prije desetak dana, a trajaće do kraja ljeta, potvrdio je za Radio Jadran rukovodioc projekta i saradnik u Institutu za biologiju mora iz Kotora dr Mirko Đurović.
– Obilježavamo sve delfine koje vidimo, a onda ćemo nakon ljeta, pristupiti analizi podataka i dati procjenu koliko delfina boravi na području Crnogorskog primorja. Te podatke do sada nismo imali tako da ovakav poduhvat obavljamo prvi put.

Đurović je dodao da su delfini u Jadranskom moru, konkretno na Crnogorskom primorju odavno prisutni, međutim nikada nije bilo tačnih podataka koje bi ovo istraživanje trebalo da pruži.
– Na temelju sadašnjih procjena biće bazirane i naše buduće aktivnosti, istraživanja i planovi zaštite. Još jedna od jako važnih komponenti ovog projekta jeste i podizanje svijesti građana o zaštiti delfina i uopšte morskih sisara, koji su proteklih godina ugroženi krivolovom, odnosno nelegalnim izlovljavanjem dinamitom, zbog čega je velik broj uginuo – navodi Đurović.
Biće zato organizovane i radionice, sastanci sa ribarima duž cijelog Crnogorskog primorja. U distribuciji će se naći i promotivni materijal da bi se ovdašnji stanovnici upoznali sa činjenicom da našim vodama plivaju delfini, da je potrebno sve učiniti za njihovu zaštitu, jer su ugrožena vrsta.
Ovaj projekat istraživanja vrijedan je 2.700.000 eura. Lider projekta je grad Venecija, a uključeno je 13 partnera iz svih jadranskih zemalja – Italije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Albanije.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code