Početna Društvo KOMEMORACIJA: OPROŠTAJ OD HEROJA MIRKA MATKOVIĆA

KOMEMORACIJA: OPROŠTAJ OD HEROJA MIRKA MATKOVIĆA

0

komemoracija matkovic1Povodom smrti Novljanina, Mirka Matkovića, general majora u penziji, narodnog heroja, nosioca partizanske spomenice, velikog humaniste, opština Herceg Novi i Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. organizovali su komemorativnu sjednicu.
– Mirko Matković je rođen podno Orjena, na Podima, u siromašnoj, a poštovanoj porodici Krsta i Nene Matković, rođene Berberović. U porodici u kojoj nije bilo dvoumljenja kojim putem treba krenuti u teškim trenucima, iznikli su i stasali braća Luka, Mirko i Jovo, kao i sestra Senka. Svi su znali šta uraditi u trenutku kada je trebalo braniti zemlju od okupatora – kazala je predsjendica Skupštine opštine, Danijela Đurović.

komemoracija matkovic2General Mirko Matković proveo je svoj radni vijek u mnogim gradovima bivše Jugoslavije i svojim poštenjem, svojim stavom velikog, a jednostavnog čovjeka, stekao mnoge prijatelje, kumove i saradnike. Ta prijateljstva su se prenosila sa generacije na generaciju, a prenoseći – učvršćivala. U porodici njegovih prijatelja i kumova i njihovi unuci znali su ko je Mirko Matković, tako da su ga mnogi posjećivali i onda kada njihovih djedova, Mirkovih saboraca, više nije bilo, kazala je Đurovićka.
Ona je podsjetila da se Mirko Matković iz Beograda, u kojem je proveo najveći dio svog radnog vijeka, u Herceg Novi vratio ’76 godine sa svojom vjernom suprugom Dafinom. Na Toploj, u srcu Mirkovog rodnog grada, sagradili su svoj topli dom, u koji su svi rado svraćali i uvijek bili srdačno dočekivani. Njihova vrata su bila širom otvorena za sve dobre ljude.
komemoracija matkovic3– Bio je samo naizgled običan čovjek, a po mnogo čemu istinska ljudska veličina. I kako bi nobelovac Ivo Andrić rekao: „onaj koji uspije da pronikne tišinu i dozove je pravim imenom, taj je postigao najviše što smrtan čovjek može postići”. Sve što je radio radio je predano, odgovorno i savjesno, uvjeren da je to jedini ljudski put. Krasili su ga hrabrost i iskrenost, odanost i predanost poslu koji je izuzetno volio i cijenio – istakla je Danijela Đurović.
Ideja jugoslovenstva za koju se borio i kao komandant Orjenskog bataljona i u kasnijim godinama, ostala je da živi u njemu i kroz njega do posljednjeg dana. Istinski borac za bratstvo i jedinstvo, za solidarnost svih ljudi, Mirko je bio i ostao do kraja. Svojim likom i djelom zadužio je mnoge generacije i sadašnje i buduće. U liku Mirka Matkovića se istinski odslikavaju najveće ljudske vrijednosti i najveće duhovno i ljudsko dostignuće – kako postati i ostati ČOVJEK! – kazala je Đurovićka.
komemoracija matkovic4O svom drugu i saborcu u Orjenskom bataljonu govorio je i Đuro Musić. On je podsjetio da Mirko Matković pripada generaciji boraca Orjenskog bataljona u kojoj su bili narodni heroji Nikola Đurković, Dašo Pavičić, Stjepo Šarenac, Savo Ilić i drugi, a čiji je on bio komandant.
komemoracija matkovic5– Tvoj bataljon je 1941. bio jedan jedan od najorganizovanijih bataljona čitavog narodnosolobodilačkog pokreta na teritoriji Jugoslavije, što je potvrdio i general Savo Orović, tadašnji načelnik Vrhovnog štaba NOR-a-kazao je Musić. On je govorio o ratnom putu Matkovića, njegovom herojskom podvigu i ranjavanju, ilegalnom radu nakon rasformiranja Orjenskog bataljona.
Poslije liječenja i oporavka u Italiji Mirko se vraća u otadžbinu gdje svojim znanjem i iskustvom pomaže u stvaranju moderne JNA. Zbog svog predanog rada na raznim funkcijama u Vojsci dobija čin general majora. Postaje načelnik vojnog Elektro instituta u Katanićevoj ulici u Beogradu odakle je penzionisan.
Mirko Matković biće sahranjen, po najvećim državnim i vojnim počastima, danas u 15 h na Gradskom groblju na Savini.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code