Početna Društvo Komemoracija Spasiću i Mašeri upriličena u Tivtu

Komemoracija Spasiću i Mašeri upriličena u Tivtu

3

Delegacija UBNOR-a i antifašista Herceg Novi položila je vijenac na spomenik narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u Gradskom parku u Tivtu, povodom 78 godina od njihove herojske pogibije.

Kako je saopšteno iz ovog Udruženja, komemoraciju su priredili Udruženje boraca NOR-a i antifašista Tivat u saradnji sa Opštinom Tivat, Mornaricom Crne Gore, srednjom školom „Mladost“ i studentima studentskog doma „Spasić-Mašera“ iz Kotora.

Komandant posade školskog broda Jadran, kapetan korvete Zoran Ivanovski bacio je sa broda vijenac u uvali Brdišta, na mjestu gdje su prije 78 godina ovi narodni heroji, odbijajući da predaju brod okupatorima, izvršili svoju vojničku obvezu, digli brod u vazduh i zajedno sa njim pošli u plave dubine.

Na herojski čin Spasića i Mašere podsjeća Predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi, Branislav  Božović:

„Maglovito jutro 17. aprila 1941. godine proparale su, prvo manja, a potom dvije strahovite eksplozije iz pravca uvale Sveto Trojstvo kod Prevlake, koje su raznijele i potopile razarač „Zagreb“, tada jedan od najmodernijih ratnih brodova Kraljevske Mornarice. Milan Spasić i Sergej Mašera, jedini pripadnici Kraljevske vojske Jugoslavije koji su proglašeni narodnim herojima, nijesu postupili po naređenju visokih oficira, da u skladu sa proglašenom kapitulacijom predaju brod nadolazećoj italijanskoj floti, postavili eksploziv na vitalne tačke razarača i naredili posadi da ga napusti.

Neposredno prije herojskog čina pramac broda usmjerili su prema Lovćenu, jedan drugom strgnuli oznake činova sa ramena, zagrlili se i izljubili, gledajući prema vrhovima Lovćena, zauzeli čuveni brodski pozdravni stav i zapalili fitilj.

Sa svojim brodom u vječnost su otišla ova dva mlada oficira, koji su poput drevnih japanskih samuraja, ostali vjerni kodeksu: Nema predaje.“

Između mnogih poštovalaca ovih junaka, pjesnik Sava Radulović, samo kako to pjesnici umiju, stopio je urlik eksplozija i vulkan željeza razarača „Zagreb“ sa neustrašivosti i vjeri zakletve junaka Spasića i Mašere:

„Drobi se kamenje sa Orjena i Lovćena,
prostranstva u plamenu, munje i požari,
od tutnja zublja zove i prkosi,
aprilsko (1941. jutarnje) sunce sivo od tuge…“

3 Komentari

  1. Tivćani hvala, baš kako Vi umijete i znate na kulturan način sjetiti se nekog i pkloniti mu se za veličanstvene zasluge , a posebno hrabrost Milana i Sergeja . Slava im i nakon skoro osam decenija. Vječna im slava😥

    8
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code