KOMEMORACIJA ZA DR ROTKOVIĆA: “CRNOGORSKI I SVI NARODI SVIJETA DUGUJU MU ZAHVALOST“

KOMEMORACIJA ZA DR ROTKOVIĆA: “CRNOGORSKI I SVI NARODI SVIJETA DUGUJU MU ZAHVALOST“

257
0
Podijeli

komemoracija rotkovic1Odavanjem posljednje počasti, minutom ćutanja i prigodnim oproštajnim slovom, saučešćem porodici, u hercegnovskoj Skupštini priređena je komemorativna sjendica povodom smrti akademika dr Radoslava Rotkovića, koji je umro prije dva dana u 86. godini života, u risanskoj bolnici.
Iza njega je ostalo četrdeset tomova impozantnog i raznorodnog djela, nastlih tokom šest decenija plodnog rada i ukupnog prisustva na crnogorskoj i jugoslovenskoj kulturnoj i javnoj sceni, kazao je njegov prijatelj, književnik Miraš Martinović. U službu svoje zemlje, Rotković je stavio svoje djelo. Ne samo posljednje decenije 20. i prve decenije 21. vijeka, koje su bile pune izazova i lomova na Balaknau, već od samih svojih početaka:
komemoracija rotkovic2– Istorija nije uvijek ono što znamo, što učimo. Tako se pokazalo i sa crnogorskom istorijom, u kojoj su mnoge crne rupe, mnoge praznine, krivotvorenja, i podmetanja. Krupan zadatak, da osvijetli te crne rupe, da popravi iskrivotvorene činjenice, da vrati čitave dinastije, koje su iz istorije, iz nauke i nastave, bile protjerane (kakav je slučaj sa Vojisavljevićima koje nam je Rotković vratio u istoriju kapitalnom studijom koja tu dinastiju osvjetljava sa svih aspekata) veliki su zadaci koje je on za svoga život, a u našem vremenu, kao naš savremenik, ispunio. Uspotavljajući na više mjesta, i kroz više epoha, prekinuti kontinuitet postojanja crnogorskog naroda, njegove duhovnosti i njegove istorije. Učinio je to, između ostalih svojih djela, i kroz četvortomnu ILUSTROVANU ISTORIJU CRNOGORSKOG NARODA – istakao je Martinovioć.
– To što je Rotković uradio za jedan ljudski vijek, potrebna su i tri ljudska vijeka. Dr Rotković je prvi pisac ISTORIJE CRNOGORSKE KNJIŽEVNOSTI, od njenih početaka do Njegoša.
Njegova je neizmjerna zasluga što smo, kroz to djelo, dobili sintezu naše duhovnosti, bez kojeg nema postojanja jednog naroda. I taj posao je čekao akademika Rotkovića. On je i taj posao završio.
SAZDANJE CETINJA je takođe kapitalna Rotkovićeva knjiga, u kojoj on predstavlja vjekovno postojanje ovog grada, u kojem kuca srce Crne Gore. Kroz kojeg se artikuliše njen duh i njeno postajanje i postajanje. Pred njim je bila velika misija, koju je on časno ispunio. Kao čovjek, kao naučnik, i pisac. Kao intelektualac koji je uvijek imao stav i mišljenje – naveo je Martinović.
On je podsjetio i na Rotkovićev politički angažman, u Liberalnom savezu od početka, a kasnije i u Liberalnoj partiji Crne Gore, na njegova još neobjavljena djela.
– Rotković je bio veliki erudita, poliglota, renesansni čovjek, u najbolje smislu. A uz to dobar i pouzdan prijatelj, brižan suprug i otac, dobar komšija. Jednako je pažnju poklanjao malim, koliko i velikim stvarima. Običnim i svjetskim temama. Kao blizak prijatelj, dugujem mu ličnu zahvalnost. Posebno, Veliku zahvalnost duguje mu Crna Gora i crnogorski narod, kao i svi narodi i kulture, na ovim i širim prostorima. Istom mjerom, kao svoju, on je doživljvao kulture i duhovna dostignuća drugih naroda. Zbog političkih stavova, često su znali da mu pripisuju ono što on nije bio. Vrijeme će i to demantovati, kao što je mnogo toga već demantovalo – poručio je Martinović.
Generalni sekretar SDP-a Crne Gore, Borislav Banović, kazao je da je dr Radoslav Rotković jedan od rijetkih koji je shvatao svu kompleksnost, svu težinu i dugotrajnost emancipacije crnogorskog naroda, crnogorskog građanskog društva i nezavisne Crne Gore.
– Jedan je od rijetkih koji je vođen tim saznanjem bio spreman na svaku ličnu žrtvu i puni lični angažmanu dostizanju tih ciljeva. Njegova uloga u razvoju crnogorske emancipatorske misli i pokreta, njegov uticaj na čitav niz savremenih crnogorskih intrelektulaca i političara srednje i mlađe generacije tako je dragocjen, nezamjenljiv – istakao je Banović.
On je dodao i da je Radoslav Rotković učinio veliku čast Socijaldemokratskoj partiji kada je postao njen član.
komemoracija3– Znali smo i znamo da je time donio veliki ugled naučnika i društveno angažovanog intelektualca, ali i osnivača i dugogodišnjeg poslanika Liberalnog saveza, da je time želio da ukaže da procesi nijesu završeni, da svi ciljevi nijesu ostvareni, da i dalje postoji potreba za profilisanim i organizovanim političkim angažmanom – rekao je pored ostalog, Banović uz tvrdnju da čovjek kakav je bio Rotković nadilazi okvire i forme i pripadnost jednoj partiji. Jer, kako je kazao, on pripada svima koji misle dobro Crnoj Gori.
Od čovjeka od istine, pravde, solidarnostii i tolerancije, čovjeka od znanja, mudrusti, radoznalosti i hrabrosti, od patriote, naučnika i stvaraoca, oprostio se i predsjednik OO SDP-a, Dragan Šimrak.
– Tragajući kroz istorijska dokumenta o detaljima koji su vezana za državnost Crne Gore, akademik dr Radoslav Rotković dao je nemjerljiv doprinos očuvanju ponosa i dostojanstva naše domovine. Za njega nije postojao drugi put osim da, nevjerovatnom energijom i entuzijazmom, cijelog sebe posveti razjašnjenju činjenica kojima se nedvosmisleno potvrđuje istorijsko trajanje države Crne Gore. Snaga njegove naučne misli i način na koji je tu misao slikovito prikazivao činila je da njegovi sagovornici ili slušaoci, nošeni magičnom rukom njegove riječi, budu vraćeni u vrijeme i osjećaju da su direktni učesnici događaja o kojima je govorio. To može samo čovjek koji je bio svim svojim bićem posvećen poslu koji je radio u domovini koju je beskrajno volio – istakao je Šimrak.
Dr Radoslav Rotković biće sahranjen danas na Toploj, kod crkve Sv. Spasa u 17 h.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code