Početna Društvo Komemorativnom sjednicom odata počast Velimiru Đurđeviću

Komemorativnom sjednicom odata počast Velimiru Đurđeviću

1

Komemorativnom sjednicom u velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi danas je odata počast Velimiru Đurđeviću, nekadašnjem predsjedniku Opštine i odborniku lokalnog parlamenta. Prisustvovali su članovi porodice, odbornici, predstavnici lokalne uprave, kolege i prijatelji Velimira Đurđevića.

Foto: Opština HN

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, pozivom na minut ćutanja.

O životu i djelu Velimira Đurđevića govorio je predsjednik Opštine, Stevan Katić. Kako je kazao, odlaskom Đurđevića Herceg Novi je izgubio uglednog sugrađanina koji je tokom svog života i društveno-političkog djelovanja ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici.

„Veliki broj Novljanki i Novljana, kao i onih koji su u naš grad doselili tokom i nakon ratnih dešavanja početkom devedesetih, uvijek će se sjećati Velimira Đurđevića – čovjeka koji je u najtežim vremenima dao sve od sebe da zaštiti sve nas u Herceg Novom“, rekao je Katić.

On je podsjetio da su Đurđevićev mandat na mjestu prvog čovjeka grada, od 1991. do 1993. godine, obilježile brojne teškoćama koje su pogodile grad i državu. Herceg Novi je zadesila opšta društvena kriza, oličena u problemima na granici sa Hrvatskom, otkazivanju turističkih aranžmana, prilivu velikog broja izbjeglica, nestašici, rastu nezaposlenosti i ekonomskim sankcijama.

Foto: Opština HN

„I u najtežim uslovima, Đurđević se uvijek zalagao za razum, dijalog i mirno rješavanje spornih pitanja, kako bi građanima garantovao sigurnost života i imovine“, istakao je Katić.

Upros poteškoćama, lokalna uprava sa Đurđevićem na čelu uspjela je da izgradi rezervoar na Luštici, usvoji 25 detaljnih urbanističkih planova, dovrši popločavanje trga u Starom gradu i dijela ulica, te da održi tradiciju organizovanja Berbe mimoze i Filmskog festivala. Za vrijeme njegovog mandata usvojen je Statut Opštine, u skladu sa tada novim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Višestranačke sjednice Skupštine opštine prvi put su prenošene javnosti putem lokalne radio stanice.

„Solidarnost i otvorenost kojom se Herceg Novi i danas diči u tim vremenima je posebno došla do izražaja. Broj izbjeglica koje su stigle u naš grad dostigao je cifru od 10 hiljada, na oko 27 hiljada stalnih stanovnika opštine. Uz punu podršku prvog čovjeka grada, te angažovanje opštinskih organa i Crvenog krsta, izbjeglice su smještene kod novskih porodica i u odmarališta. Lokalna uprava je obezbijedila školski pribor, kuhinju i prevoz za oko 1.200 pridošle školske djece. Brojne porodice koje su ostale u našem gradu i Herceg Novi danas nazivaju domom vječno će biti zahvalne Velimiru Đurđeviću i svima koji su im tada pružili ruku pomoći“, kazao je Katić.

Dodao je da je Đurđević veliko uvažavanje stekao i kao direktor Osnovne škole “Milan Vuković” na Savini.

„Prema svjedočenju kolega koji su radili sa njim, Đurđević je bio čovjek otvoren, srdačan i uvijek spreman za razgovor. Ostao je u sjećanjima kao istaknuti profesionalac, dokazan saradnik, častan čovjek okrenut svojoj porodici i prijateljima. Đurđević je svoje znanje, vještine i energiju, kao i svoje ljudske kvalitete ulagao u napredak grada i dobrobit svih nas. Herceg Novi mu ostaje vječno zahvalan“, zaključio je Katić.

U ime porodice obratio se Velimirov sin, Gojko Đurđević, koji se zahvalio na organizaciji komemorativne sjednice i ovakvom obilježavanju društveno-političkog angažmana njegovog oca.

„Moj otac je bio predsjednik ove opštine u jednom zaista teškom vremenu, sa ratom u okruženju i hiperinflacijom u našoj državi. Možda ga je vrijeme izabralo zbog osobine smirenosti i sposobnosti da razgovorom prevaziđe sve probleme, u čemu je on znao često i da uspije. Uvijek je govorio, u kući i na poslu, „vremena su takva kakva jesu – ako su grozna, proći će, ali je bitno šta i kako ćemo se mi pokazati u tim vremenima“. Ta njegova smirenost i dostojanstvo uvijek nas je učila da, uprkos svemu, ostanemo ljudi“, rekao je Đurđević.

Velimir Đurđević rođen je na Mokrinama 1943. godine. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Izabran je za odbornika Skupštine opštine Herceg Novi na prvim poslijeratnim višestranačkim izborima 9. decembra 1990. godine, a za predsjednika Opštine izabran je na konstitutivnoj sjednici Skupštine održanoj 05. januara 1991. godine. Funkciju predsjednika obavljao je do 04. februara 1993. godine. Bio je direktor Osnovne škole “Milan Vuković” i poslanik u vijeću građana SR Jugoslavije u tri mandata.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code