Početna Društvo Komisija za praćenje privatizacije biće uz radnike “Vektra Boke”: Raskid ugovora sada,...

Komisija za praćenje privatizacije biće uz radnike “Vektra Boke”: Raskid ugovora sada, ili će biti kasno

8

Oko 250 porodica okupljenih u NVO Radnici Boke neće odustati od zahtjeva da Vlada što prije raskine kuporodajni ugovor za HTP Boku zbog toga što Vektra Boka nije ispunila ugovorene obaveze i socijalni program. Upozoravaju da bi preostala imovina Vektra Boke mogla biti povučena u bankrot kao imovina Vektre Montenegro, zbog čega zahtijevaju da Vlada o tome donese odluku u krajnjoj soluciji, saopštili su na press konferenciji NVO Radnici Boke. Okupili su se u Parku Boka, gdje je, kako su kazali, danas trebalo da bude hotel sa 5 zvjezdica.

Predsjednik ove NVO, Đorđe Rajak, podsjetio je na neuspješni proces privatizacije HTP Boka, ponovo ističući da kupoprodajni ugovor nije ispoštovan, niti socijalni program za radnike, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na penziju:

„Opominjemo još jednom i molimo Specijalno tužilaštvo i tužioca direktno, da izađe iz ovog kola nezakonistosti, da procesuira sve: prvo Savjet za privatizaciju, posebno one koje su dozvolili da se kupoprodajni ugovor ne poštuje, kao i one koji su radili ekonomsku procjenu. HTP Boka bila je ekonomski i turistički gigant, obezvrijedili su je toliko da su je prodali za nekoliko kvadrata zemlje na Žabljaku. Tražimo da se procesuira Savjet za privatizaciju, svi ministri i nadležni organi kojima smo se obraćali, da ne govorimo o poslodavcu, te predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću koji je taj sud privatizovao“, ukazao je Rajak.

Ponovio je da Vektra Boka duguje 5.537.000 eura radnicima, navodeći da iz Vektra Boke ni nakon više apela nijesu dobili precizan spisak radnika u trenutku privatizacije.

„Poslodavac se bavio nezakonitostima i sa te strane, jedne prijavljivao, druge odjavljivao, pravio kombinacije, uskraćivao lične dohotke. Kad smo na sudu dobili presudu za razlike u ličnim dohocima, niko nikada na to nije obračunao poreze i doprinose. Tako da moje kolege imaju po 150 eura penziju i uskraćeni su sigurno po 10 eura mjesečno. Imamo kolega koji više nemaju pravo da budu na Birou rada, imaju samo socijalno osiguranje. Jer stav predsjednika Privrednog suda i drugih sudova je da radnici nemaju pravo da traže poreze i doprinose, da su to državne pare koja država očigledno neće da traži. U tom nezakonju jedino ispaštaju radnici“, ustvrdio je Rajak.

Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije, Maksim Vučinić obećao je da će u ime izvršne vlasti i Komisije stati uz radnike i baciti svjetlo na sva nepočinstva u firmi, apelujući i na izvršnu vlast da odlučno stane uz radnike HTP Boka.

„Ja sam pozvao radnike da delegiraju predstavnike, svako ko bude želio da govori u ime svojih sektora, da dođe na Komisiju. Čekamo izvještaj Savjeta za privatizaciju i čim dobijemo dokumentaciju u zakonskom roku zakazaćemo sjednicu Komisije. Poslali smo zahtjev 19. marta, a do danas još nijesmo dobili dokumentaciju uz obrazloženje da se sele“, precizirao je Vučinić.

Pravni zastupnik radnika, Jovan Pejović kazao je da je Vektra Montenegro 24 miliona eura koje je kako je rekao vlasnik Vektra Boke Dragan Brković sa njegovim pokroviteljima potrošio, prebacio na Vektra Boku, odnosno HTP Boku.

„Mislim da je krajnje vrijeme, ako Vlada misli da raskine ugovor, zbog rokova u stečajnom postupku da to hitno uradi sada, jer poslije neće imati s kim da raskida ugovor“, kazao je on.

Pitanje je i da li je Brković dao ijedan euro za navodnu kupovinu akcija HTP Boka:

„Znamo preko koje je banke navodno uplatio tih 20 miliona, svjedok mu je i kum, tadašnji predsjednik Vlade. Ako je pljačka i kriminal sve ove godine, postavlja se pitanje je li dao tih 20 miliona, ko je vlasnik i gdje su pare završile. Treba ići tragovima novca. Blokirano je 1,5 miliona eura prema povjeriocima i radnicima sa presudama, imamo situaciju da je sa sinom oteo 5 miliona eura glasovima njega i sina u tročlanom Odboru direktora. Nadam se da ova priča neće biti samo predizborna“, kazao je Pejović.

Nova vlast može doći u situaciju da kasni, jer su shvatili da tražimo raskid ugovora i u rekordnom roku krenuli su da brišu Vektru Montenegro da bi izigrali radnike i Herceg Novi, upozorio je Pejović.

Odgovarajući na pitanje Radija Jadran, što je uslov, odnosno što treba da prethodi raskidu kupoprodajnog ugovora sa Vektra Bokom, Pejović je objasnio da je prvi razlog za taj čin neuloženih 60 miliona eura u razvoj Vektra Boke, drugo – ako kupac ode u stečaj – Vlada treba da raskine ugovor.

Brigu o imovini u slučaju raskida ugovora mogla bi da preuzme država i da nađe adekvatne investitore. To znači da bi i država preuzela obavezu isplate dugovanja radnika uz obavezu da procesuria sve krivce za ovu privatizaciju, dodao je Vučinić.

Peticiju za raskid ugovora do sada je potpisalo 1.600 građana, a potpisivanje će trajati do kraja naredne sedmice.

8 Komentari

 1. Zločinačka privatizacija, za koju Brković mora sudski da odgovara. I da nadoknadi Gradu izgubljenu dobit od 9 hotela i motela za 10 godina.

  19
  2
 2. Bravooo!!
  Treba da se sve ispita, ko je prodavao zemlju, iznajmivao poslovne prostore od HTP Boke, a da radnici od toga nisu imali ništa. Kriminal.

  17
  2
 3. a sta cekaju i kad ce ove ostale nezakonite privatizacije u HN da preispitaju
  -vinopromet
  -autosaobracaj
  -pomorski saobracaj
  -pkb
  -c vracar
  -mjesovito
  -juzni jadran
  -bolnica meljine
  -prvoborac
  -brodogradiliste bijela…
  ma ima Novi da procvijeta ako pola od ovoga rijesite i oporezujete posto je sve ovo dato lupezima

  24
  2
 4. ČINI LI SE KOME DA ĆE IZBORI_???KAKVI PREVARANTI ,OVAJ DOŠAO IZ NIKŠIĆA DA POMAMLJUJE NAROD ,KADA ZAVRŠE IZBORI NEĆE NI ZNATI O ČEMU JE PRIČAO !!! GDJE STE DO SADA I VI I OPŠTINARI??? NIKO RIJEČ NADE DA KAŽE ZA NAS ,SRAM VAS SVE BILO ,MANIPULATORI ,MISLITE DA SMO SVI MAJMUNI I MAGARCI

  22
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code