KONAČNO IZRADA REGISTRA SPOMEN OBILJEŽJA HERCEG NOVOG

KONAČNO IZRADA REGISTRA SPOMEN OBILJEŽJA HERCEG NOVOG

158
0
Podijeli

Tvrđava Španjola je nakon mnogo godina i definitivno uknjižena na hercegnovsku opštinu, a upravljanje povjereno JU Herceg fest.

Kanli kula će nakon isteka ugovora sa sadašnjim zakupcem, dobiti novo ruho, možda ozbiljnijeg investitora što će omogućiti saradnju i sa drugim organizacijma. Kuća Iva Andrića biće revitalizovana i za nju će biti izdvojena i posebna sredstva iz opštinskog budžeta – tvrdi za Radio Jadran sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti, Vladimir Žutković.
Vladimir Žutković– Kako smo sačekali da istekne ugovor o zakupu za kuću Andrića, tako ćemo učiniti i za Kanli kulu. Očekujem da se i to riješi pozitivno, a ne da Novljani plaćaju ulaz u Kulu. Sve su to bitne stvari, a nisu previše odjeknule u javnosti, smatra Žutković.
U Herceg Novom u ovom trenutku, po njegovim saznanjima, postoji oko 90 spomen obilježja, koja moraju biti zaštićena kao kulturno nasljeđe. Kada se konačno napravi registar spomen obilježjima čija je izrada u toku, Žutković očekuje da će ta brojka dostići i 100.
Lokalna samouprava radi registar spomen oblježja, koji će biti dostavljen Ministrastvu kulture. Neke od njih nastojaće da revitalizuje. Najvrijedniji će nakon toga ući u registar kulturnih dobra Crne Gore, kako bi dobili zaštitu države, možda i uz pomoć sredstava evropskih institucija, vjeruje Žutković.
On kaže da će se u čitav proces uključiti i Turistička organizacija koja će na sajmovima promovisati nasljeđe grada, spomenke kulture kako bi oni bili i u funkciji turističke promocije.
Nakon registra od naredne godine pažnja će biti posvećena i novskim zadužbinama, čije stanje nije dobro, priznaje Žutković, ali dodaje i da zakonska rješenja nisu baš najbolja. Zato će iz ovog sekretarijata zajedno sa resornim ministarstvom pokušati da i zadužbine obnove i turistički valorizuju.
– Najvažnije je da su tri najskuplje tvrđave Kanli Kula, Forte mare i Španjola sada uknjižene na opštinu Herceg Novi i stavljene pod ingirenciju JU Ferceg festa – zaključuje Žutković.

Picerija i restoran

PISMA AMBASADAMA ZA ŠPANJOLU

ŠpanjolaU pripremi je cirkulrano pismo koje će biti prosljeđeno ambasadama, Šapanije, Austrije i Turske, s ponudom da pomognu obnavljanju tvrđave Španolja. Za uzvrat svaka od njih bi tu mogla dobiti i svoj prostor – kaže nam predsjednik UO JU Herceg fest, Ivica Zidar i dodaje da neke pozitivne odgovore austrijskih i španskih diplomatskih predstavništava već imaju.
– Na Španjoli nisu bili samo Španci, već i Turci, Austrougari, Francuzi itd. Tamo ima pet do šest objekata i otvara se mogućnost da svaka ambasada dobije određeni objekat u koji će uložiti sredstva i koji će predstaviti njihovu zemlju.
ŠpanjolaVlasnički list je dobijen za Španjolu, odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika i počeće ozbiljna valorizaciju čitavog prostora, koji je očišćen proteklih dana uz pomoć radnika Stambeno komunalno, čak i oni djelovi koji nisu taknuti proteklih 30 godina.
U planu je da se očiste staze, da se zelenilo koje okružuje i dodiruje Španjolu ukloni, da se otvori južni ulaz i da se plato pod nadstrešnicom pretvori u scenu koja bi bila podgodna za neke od kulturno zabavnih manifestacija.
Po Zidarevim riječima i za valorizaciju ove tvrđave potrebna su značajna sredstva tako da će insistirati da se za nju obezbjedi novac iz budžeta. U čitav projekat uključena je i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, kao i arh. Boris Ilijanić.

KANLI KULA I FORTE MARE MJESTA ZA MUZIČKE HEPENINGE

Kako planiraju u JU Herceg fest, Kanli Kula i Forte Mare mogu postati svojevrsni Informativni centar za turiste. Takođe u planu je vraćanje ljetnje scene i to već naredne godine kada i sa zakupcem ističe ugovor, što će biti krajem maja i početkom juna.
– Kula je ruinirana, i mora joj se vratiti stari sjaj, prostorije koje se nalaze u njoj i koje su namjenski napravljane, takođe će se obnoviti, kao i scena, rasvjeta i ozvučenje. Ako Vlado Georgijev može da je napuni, pa mogu i drugi muzičari i bendovi, tako da ne vidim razlog da se i na tom mjestu ne dešava mnogo toga više nego je to bilo proteklih godina – smatra Zidar.
Zakup za Forte mare ističe narednih dana, te će i ova tvrđava zasigurno, prema idejama iz JU Herceg fest, dobiti neku drugu funkciju osim, ljetnjeg bioskopa.
– Niko ne kaže da to ljetnje kino nije bila dobra ideja, ali to nije jedino i ova tvrđava može imati znčajnije mjesto u turističkoj promociji grada – smatra Zidar.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code