Početna Eco Konačno: Prvi brod sa gritom iz bivšeg Brodogradilišta kreće krajem mjeseca

Konačno: Prvi brod sa gritom iz bivšeg Brodogradilišta kreće krajem mjeseca

2

Izvoz industrijskog otpada- grita, iz bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela biće nastavljen krajem mjeseca na špansku deponiju nakon godinu i po zastoja. Posjednji brod s gritom isplovio je iz Bijele 7. Avgusta 2019. Godine, a zastao jer španske vlasti nijesu produžile dozvolu francuskoj kompaniji Valgo.

Izvođač je ušao u pravni postipak sa španskim valstima koji je konačno rezultirao izdavanjem uvozne dozvole za preostalu količinu od 30 hiljada topna gritra iz Bijele, potvrdila je Radiju Jadran menadžerka projekta, Almina Bučan.

-Španske vlasti su dozvolu izdale 8. Aprila, a Agencija za zaštitu životne sredine je danas izdala izvoznu dozvolu što je shodno Zakonu I njena obaveza. Očekujemo da do kraja ovog mjeseca izvođač radova krene sa utovarom grita I nadamo se da će prije praznika I prvi brod sa gritom isploviti iz Luke Bijela- kazala nam je Bučan.

Izvozna dozvola je na 30 hilajda tana grita, a spremno je I prosijano 26 hiljada tona. Planirano je 5 brodova koji će dolaziti po grit u Luku Bijela. U Agenciji računaju da će za kompletan izvoz biti potrebno pet mjeseci, računajući utovar I vrijeme plovidbe do odredišta.

Istovremeno u Agenciji očekuju vrlo brzo da od španskih vlasti dobiju preliminarnu saglasnost za uvoz zauljenog zemljišta. Valgo će samo biti u obavezi da obezbijedi i bankarsku garanciju, kazala je Bučan.

Ona je potvrdila da francuska kompanija, iako je izvoz grita trebalo da bude okonaan u junu prošle godine, nije plaćala penale zbog kašnjenja jer nije bilo privremenih situacija.

-Vidjećemo u narednom periodu kako će se regulisai to pitanje, ali za sada je najvažnije da se nastavlja sa sanacijom I dekontaminacijom lokacije u Bijeloj koja je značajna, ne samo za Herceg Novi, već I za čitavo primorje I Crnu Goru- napominje Bučan.

Od ovog posla zavisi I buduća investicija- gradnja pogona za remont jahti I mega jahti.

Ugovor sa španskim vlastima dobio je saglasnost kreditora Svjetske banke, koja je za čitav projekat u Bijeloj obezbijedila 23 miliona eura.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code