Početna Izdvojeno Koncert omaž Darinki Matić Marović na Kanli kuli

Koncert omaž Darinki Matić Marović na Kanli kuli

4

Emotivnim i brižljivo koncipiranim koncertom, „Profesorici Darinki Matić Marović s ljubavlju“, sinoć je na Kanli kuli priređen omaž čuvenoj dirigentkinji emeritus i obilježen VI Međunarodni festival horova.

Foto: Aleksandar Rosić

Nastupile su sopranistkinja Marijana Šovran uz pratnju prof Lidije Molčanove, klapa Castel Nuovo kao i najstarije pjevačko društvo u Crnoj Gori Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora.

Odlazak prof. Matić Marović, koja je cio život posvetila muzici i bila svojim studentima inspiracija je nenadoknadiv gubitak za muzičku kulturu, poručila je u prigodnoj besjedi direktorica NVO Fortuna i organizatorka koncerta, Nada Karadžić:

„Svojim brojnim umjetničkim kvalitetima i velikim radom, kojim je uvijek težila savršenstvu stvarala je čaroliju na scenama a strast za umjetnošću znala je da prenese na sve nas. „Najvažnije je da čovjek kroz svoj rad obezbijedi svoje nasljednike, a ja ih imam mnogo i u pedagogiji i na scenama. Posvećenost mladima i ljubav koju međusobno razmjenjujemo predstavlja nešto najljepše na svijetu. Svuda su moji studenti“, podsjetila je na riječi profesorice Karadžić.

Koncertu je trebalo da prisustvuju brojne Darine kolege, bivši učenici, saradnici, ali većina zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije bila u prilici da prisustvuje koncertu. Mnogi od njih poslali su pisma podrške ideji za organizaciju koncerta, kao i kratko sjećanje na profesionalnu saradnju sa prof Matić Marović. Među njima, operska primadona, sopranistkinja, nekadašnja prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Radmila Smiljanić, mezzosopranistkinja, profesorica pjevanja na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani Edita Garčević Koželj, profesor i dirigent Radovan Papović, profesorica i dirigentkinja sa Cetinjske akademije te članica žirija na festivalu, Aleksandra Knežević.

Foto: Aleksandar Rosić

Prigodnu besjedu uputila je i najpoznatija multimedijalna novinarka u oblasti umjetničke muzike u Srbiji, Aleksandra Paladin:

„Dara nas je večeras zagrlila onako kako nas grli ovih dana ova njena Boka. Dovela nas je u ovaj grad. Bila je naša profesorica, dirigentkinja, kritičarka. Dala nam je priliku da se pojavimo prvi put na sceni, da osjetimo kreativnu tremu, uzbuđenje ui da uživamo u onome što radimo, bilo da pjevamo, govorimo, sviramo…. Dala nam je priliku da osjetimo uzbuđenje kada se publika podigne na noge i burnim aplauzom pozdravlja ono što smo radili na sceni. Svako od nas ko je imao priliku da provodi vrijeme sa njom nosi veliku umjetničko i kreativno bogatstvo“, kazala je, između ostalog, Paladin.

Stalna članica festivalskog žirija od osnivanja, magistarka horskog dirigovanja i rukovoditeljka hora Collegium musicum Dragana Jovanović, kazala je da je Dara mnogima bila profesorica, mentorka, dirigentkinja, prijatelj, roditelj, sigurna luka u koju uvijek mogu da se vrate:

„Ona me naučila da se lako i sigurno krećem kroz prostor, govorila mi je kako dobar dirigent treba da ima neki „mot“, a ja tada nijesam razumijevala taj bokeški izraz. Mnogo kasnije naučila sam da je mnogo ljepše da se na haljini akademskog hora Collegium musicum veže neki „fjoket“, da se na brzinu spremaju neke balancane, da kada nekoga treba podržatzi kaže se „ela, ela“…. Zbog toga večeras ne mogu da kažem „adio““, navela je u emotivnom obraćanju Jovanović.

Nakog toga je pozvala publiku da stojeći, zajedno otpjevaju „Darinu pikanteriju koju je prikazala cijelom svijetu“, Mokranjčevu „Tebe poem“, čime je okončan koncert.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code