Početna Kultura Koncertom maestra Borisa Kraljevića okončani 36. Dani muzike

Koncertom maestra Borisa Kraljevića okončani 36. Dani muzike

5

Na završnici 36. Mešunarodnog festivala Dana muzike publika je ispunila Dvoranu Park, odajući priznanje Novljaninu, pijanisti i umjetničkom direktoru Festivala, Borisu Kraljeviću. On svakog ljeta već 16 godina za svoj grad priređuje koncert komponujući novu muzičku priču. Ovoga puta predstavio se solo resitalom i izveo Četiri Empromptija, D899 (Op 90) i Sonatu u A Duru, D 959 Franca Šuberta.

Foto: Zvezdana Kujović

Maestro Kraljević je uvjeren da Dani muzike ispunjavaju svrhu, jer uz okupljanje poklonika i poznavalaca umjetničke muzike sve više privlače i obrazuju mladu publiku.

Poslije sinoćnjeg nastupa kazao je da je prestretan što je bila ove godine velika posjeta svim koncertima i divna atmosfera:

-Uvijek je bilo maldih na Danima muzike, a ove najviše, što je dodatni razlog za radost – istakao je Kraljević koji razmišlja da na festivalu ponovo, jedan segment bude posvećen nastupu mladih umjetnika, kao što je nekada bio Podijum mladih.

– Ne mogu izdvojiti ni jednan koncert. Da je bilo više umjetnika na jednom instrumentu sa istim programom, mogli bismo komentarisati šta mi se dopalo, a šta ne. O svom koncertu neću da sudim, ali šest koncerata su bili i više nego ubjedljivi i imali su izvrstan prijem kod naše publike – navodi Kraljević.

Ipak, izdvaja se kvartet „Hrizanetem” iz Turske, koji se prvi put pojavio na Danima muzike i imao je odličan nastup, što je rezultat početka saradnje sa turskim Kulturnim cenrom “Yunus Emre” iz Podgorice i Institutom pri ambasadi Turske u Podgorici:

-Turska je velika država, s bogatom istorijom i kulturom. Veću ponudu imaju pojedini gradovi nego čitava bivša Jugoslavija i nadam se da će ta saradnja trajati na obostrano zadovoljstvo.

Kraljević je potencirao dobru saradnju od ove godine za Muzičkom školom, nakon osam godina pauze, nadajući se da se, kako je rekao, takva „pošast gradu više neće dogoditi“.

Kraljević gotovo nema odmora i po dolasku u Singapur, odmah će otputovati na master klas u Indoneziju, gdje je redovan kao i cijeloj Jugoistočnoj Aziji, u Maleziji , Vijetnamu i Tajlandu. Nakon toga planira nastup sa novim repertoarom.

U ime izvršnog producenta Festivala direktorka Herceg Festa, Gordana Krcunović ocijenila je da su „muzičke priče koje potpisuje Boris Kraljević posvećene Herecg Novom, ali su ujedno hercegnovske, internacionalne i kosmičke:

-Dani muzike nam pružaju jedinstvenu priliku da se kroz umjetnost zvuka distanciramo od svakodnevne buke i bijesa i iskusimo metafizičku dimenziju sviejta i života koji nas neposredno uvodi klasična muzika bez koje bi, kao je rekao Niče, ovaj svijet bio jedna velika greška – kazala je Krcunović.

U deset festivalski dana u Herceg Boovm je održano šest koncerata, a publika je uživala u znalačkom i nadahnutom izvođenju djela klasične muzike.

5 Komentari

 1. Klasična muzika je na izgubljenom terenu u Herceg novom: ne može se plesati po stolovima, pljunuti u novčanicu i zalijepiti je harmonikašu na čelo niti je turnuti pjevačici u dekolte ili u slip. Kolektivno njakanje u ritmu repa nije moguće. Narodni duh traži urnebesno veselje uz alkohol, klasika često nudi depresiju…

  6
  3
 2. Program završnog koncerta je bio prava poslastica, maestro je inspirisano svirao.
  Rekao bih da je Novi dobio kudikamo više nego šta je zaslužio, pogotovo za dva evra po ulaznici.
  Grad Herceg Novi je u nastupu megalomanije bio odlučio da se u okruženju jednog Kotora
  i Dubrovnika kandiduje za Kulturnu prestonicu Evrope, a njegovi stanovnici nisu u stanju
  da napune dvoranu Park i plate dva evra za ulaznicu…
  I kako reče direktorka Herceg Festa, Gordana Krcunović : “..sada slijedi pauza do narednih Dana muzike”…
  Klasična muzika je pastorče u gradu koji se masovno sve više priklanja turbo-folku i repu.
  Nije za očekivati da će biti bolje. Nema ni mrvice snage ni volje da se makar javni radio servisi animiraju da tu i tamo emituju neki biser klasične muzike. I u radio intervjuima bi se kao pozadinska muzika mogla emitovati tiha klavirska muzika Debisija, Ravela, Satija…
  Ali ne, farizejstvo će i dalje trajati, ponavljaće se redovno isti govori na otvaranju i zatvaranju Dana muzike sve dok opet ne naiđe štrajk kao prije koju godinu…
  Novinari redovno pišu izvještaje o Danima muzike kroz ružičaste naočale,
  a ja strepim da će jednog dana neko dijete glasno uzviknuti: “CAR JE GO!”

  20
 3. Svaka čast Maestru Borisu. Sa tako daleke destinacije na kojoj živi i radi, on svake godine nađe načina da organizuje i učestvuje na Danima Muzike. Bez takvih ljudi Novi ne bi bio to što jeste.

  21
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code