Početna Sport KONDICIONI ISPIT SPREMNOSTI – ORJENSKI MARATON OVOG VIKENDA

KONDICIONI ISPIT SPREMNOSTI – ORJENSKI MARATON OVOG VIKENDA

0

Tradicionalna sportsko – rekreativna i turistička manifestacija Orjenski maraton biće 16. put održan ovog vikenda.

Takmičenje u planinskom trčanju zakazano je za sjutra već od 9 h, dok će u nedjelju biti održana manje zahtjevna rekreativna tura od centra Herceg Novog do sela Žlijebi.
Orjenski maraton “pionir” je u planinarskom trčanju i manifestacija koja je kao takva prepoznata i van granica Crne Gore, na što su u PK Subra, kao organizatori izuzetno ponosni. Organizacija ovakvog maratona zasigurno je opravdala postojanje, jer pomaci su svake godine vidljivi – nekad manji, nekad veći, u zavisnosti od vremena, priča nam načelnik Sekcije za markacije i vodičku službu PK “Subra”, dipl. arheolog, Željko Starčević.

“Mi smo posljednje dvije tri godine imali velikih problema zbog vremena, čak je i snijeg padao pretprošle godine, što je priznaćete malo neobično za kraj maja. Kad je riječ o odzivu on bi uvijek mogao biti veći, dio je do nas, a i finansija što je uvijek problem. Mada, jedan od problema je i to što našu manifestaciju drugi “kopiraju”, jer imate dosta klubova, koji rade slične maratone, i to je konkurencija”, kaže Starčević.
Ipak cilj im je širenje ovog sporta, pa je samim tim i bolje da je “rasprostranjen” na više “terna” po Crnoj Gori. Ipak, začetnik sporta i dalje ostaje trka na Orjenu koja je i jedna od najtežih.
Start sjutrašnje trke je kod doma Za Vratlom u 9 h. Staza je duga 27 km i namijenjena je nadprosječno spremnim planinarima i atletičarima. Start i cilj su na 1160 m, a najviša tačka je Veliki (Zubački) kabao, 1894 m. Teren dozvoljava pravo trčanje samo u pojedinim dijelovima staze (prvenstveno u drugom dijelu maratona). Najveći fizički napor zahtijevaju usponi na glavni vrh, Veliki (Zubački) kabao, kao i na prevoj Meterizi i vrh Borova glava.
Najravniji je dio od Rujišta do početka uspona na Meterize, a tu je ujedno i najniža nadmorska visina staze (1100 m). Najviše krivudanja, manjih penjanja i silazaka ima u dijelu između Žitnog dola i Borove glave (središnji dio prve polovine maratona), gdje je i teren dosta krševit. Cijela trasa je kvalitetno obilježena klasičnom planinarskom markacijom, a raskrsnice smjerokazima i natpisima, kao i plastičnim trakama upadljive boje koje ukazuju na predviđeni pravac kretanja.
Rekreativna trka koja zahtijeva minimum kondicije za nekoliko sati laganog hoda, startovaće sa Trga Nikole Đurkovića u nedjelju u 8 h. Vrhunac je vidikovac pred ulazom u selo, kao i vidikovac pred
crkvom Svetog Nikole, što je ujedno i zadnja tačka na usponu. Na Žlijebima je planiran duži odmor, a zatim slijedi povratak u Herceg Novi na mjesto starta. Završetak rekreativne trase planira se 6 do 7 sati nakon starta, uz redovne pauze za odmor i osvježenje.
Upisnina za maratonsku trasu je 5 eura, za rekreativnu 2 eura, a za mlađe od 18 godina se ne naplaćuje. Učesnici maratonske trase ne plaćaju noćenje i imaju organizovan ručak, nakon maratona. Ostali posjetioci koji ne učestvuju u navedenoj trasi plaćaju punu cijenu noćenja. Vreća za spavanje ili posteljina su obavezni. Učešće na manifestaciji je na sopstvenu odgovornost. Potvrdu učešća možete poslati na e-mail, facebook profil PK Subra ili na brojeve telefona 069/430-070 i 068/110-150.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code