Početna Kultura Konferencija o kulturi Fondacije Konrad Adenauer u Palmon bayu

Konferencija o kulturi Fondacije Konrad Adenauer u Palmon bayu

2

Fondacija Konrad Adenauer organizovaće u Herceg Novom konfereneciju “Moć kulture: Kultura sjećanja – politike i prakse” od 22. do 24. oktobara u hotelu Palmon bay.

Cilj konferencije je da ponudi platformu za dijalog i razmjenu teorijskih mišljenja i praktičnih iskustava sa njemačkim, regionalnim i crnogorskim intelektualcima, istoričarima, umjetnicima, političarima i predstavnicima civilnog društva koji se na različite načine bave ovim važnim društvenim, sociološkim, kulturnim i političkim fenomenom XX i XXI vijeka, saopšteno je iz Fondacije.

Na konfereneciji će, u okviru četiri tematska panela, Evropska vs. balkanska kultura sjećanja, Kultura sjećanja: slučaj Jugoslavija, Sjećanje i društveni poredak, Kultura sjećanja i umjetničke prakse, izlaganja imati: dr Michael Braun sa Odjeljenja za literaturu KAS – Njemačka, , istoričar prof. dr Tvrtko Jakovina iz Hrvatske, antropološkinja dr Tanja Petrović iz Slovenije, crnogorski istoričar docent dr Boban Batrićević, novinar i pisac Michael Martens iz Njemačke, arhitekta prof. Slobodan Selinkić iz Srbije, istoričarka umjetnosti dr Višnja Kisić iz Srbije, filmski producent prof. mr Sehad Čekić sa Cetinja, istoričar mr Miloš Vukanović iz Crne Gore, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Genci Nimanbegu iz partije FORCA, predsjednik DEMOS Miodrag Lekić, Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, politikolog mr Nemanja Batrićević iz Crna Gora, pozorišna rediteljka Tanja Miletić Oručević iz BiH, istoričarka umjetnosti dr Svetlana Racanović iz Crne Gore, novinar Deutschlandradio dr Michael Groth iz Njemačke i arhitektica prof. dr Slavica Stamatović Vučković iz Crne Gore.

Programski urednik konferencije, uvodničar i moderator panela je prof. mr Janko Ljumović, sa Fakulteta dramskih umjetnosti Unverziteta Crne Gore. Konferenciju će otvoriti direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Norbert Beckmann-Dierkes.

U okviru konferencije biće organizovne i dvije promocije knjiga i to 22.10. sa Michaleom Martensom, autorom knjige „U požaru svjetova – Ivo Andrić, jedan evropski život“, 23.10. sa Slobodanom Selinkićem, autorom knjige „Paviljon Serbia u Rimu 1911. – Modernizam, arhitektura i rana ideja jugoslovenstva“ i Bobanom Batrićevićem, autorom knjige „U kandžama jevrejske aždaje – Antisemitska propaganda u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu“.

Nakon konferencije biće objavljen dvojezični zbornik radova u izdanju Fondacije Konrad Adenauer.

2 Komentari

  1. A da li će neko prisustvovati od Novljana, osim konobara koji će posluživati? Bilo bi lijepo da i neko naš pođe tamo i nauči nešto, dako nam bude valjalo za nešto?

    10
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code