Početna Oko nas Kotor Konferencija “Upravljanje kulturnim pejzažima na listi svjetske baštine”

Konferencija “Upravljanje kulturnim pejzažima na listi svjetske baštine”

0

Društvo prijatelja bokeške baštine organizuje konferenciju “Upravljanje kulturnim pejzažima na listi svjetske baštine” u petak, 31. maja u 10 sati u crkvi Svetog Pavla u Kotoru. Konferencija je dio projekta “Naša baština- Svjetska baština” koji sprovodi Društvo prijatelja bokeške baštine, a finansijski podržala Opština Kotor.

Tokom prošle godine organizovane su dvije javne tribine na kojima se govorilo o vrijednostima prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora zbog kojih je na listi Svjetske baštine i o snažnoj vezi i uticaju planiranja prostora i zaštite zaštićenih kulturnih pejzaža.

Picerija i restoran

Društvo prijatelja bokeške baštine ističe da lokaliteti koji se nalaze na UNESCO-voj Listi Svjetske baštine pored neophodne zaštite moraju imati i sisteme upravljanja koji mogu dugoročno da obezbijede očuvanje njihove izuzetne univerzalne vrijednosti.

Nakon predstavljanja primjera iz inostranstva predviđena je panel diskusija o izazovima upravljanja prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora.

Konferencija je dio Balkanskog foruma o pejzažu, koji se organizuje u saradnji sa CIVILSCAPE – međunarodnom mrežom organizacija civilnog društva koje posvećuju svoj rad zaštiti, upravljanju i planiranju predjela, u skladu s “Evropskom konvencijom o predjelu”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code