Početna Društvo KONFIN ILI KOBILA?

KONFIN ILI KOBILA?

0

prevlakaPrateći ovih dana promet na sedam graničnih prelaza u Boki Kotorskoj, Radio Jadran je, naveo i dva prema Republici Hrvatskoj – Debeli brijeg i Kobila. Tako se bar oba vode u MUP-u Crne Gore, odjeljenju za upravljanje granicom i graničnim prelazima, koje i postavlja obavještajne table na granicama.

Ipak, postoji zabuna i protivrječnost oko naziva graničnog prelaza na jedinoj crnogorskoj granici koja je ostala privremena poslije raspada bivše Jugoslavije i na kojoj važi privremeni protokol o razgraničenju s Hrvatskom.

Jedan od posjetilaca našeg sajta ustvrdio je da se taj GP ne zove Kobila nego Konfin. Međutim, zvanično u policiji su uvijek tvrdili da se prelaz sa hrvatske strane zove Konfin, a sa crnogorske Kobila. Ali tačno je i da se u aktima Uprave carina Crne Gore, kao i na njihovom  sajtu od 40 ispostava i carinarnica nigdje ne pominje Kobila nego Carinska ispostava Konfin, sa adresom GP Konfin.

 

Ako su sve službe na graničnim prelazima praktično  podstanari i njima  gazduje MUP onda bi grešku trebalo ispraviti. Isto kao što se najprometniji granični prelaz Debeli brijeg tako zove s crnogorske, a Karasovići s hrvatske strane. Sve dok dvije države eventulano ne postignu dogovor oko jedinstvenog imena.

No, nazivi Kobila i Konfin i među ovdašnjim stanovnicima jednako se koriste. Doduše Kobila i nije mnogo reprezentativan, ali tako se zove i Rt, koji ima zanimljivu legendu po kojoj je navodno dobio ime. Ona bi još mogla i da se iskoristi u turističke svrhe jednog dana kada ovo područje počnu da pohode organizovane grupe turista.

Sada ovaj prelaz najčešće koriste stanovnici s jedne i s druge strane granice, s ličnim kartama, taksisti, turističke agencije, koji žele da izbjegnu gužve na Debelom brijegu. Otkako je uspostavljeno privremeno razgraničenje, a policijska kontrola na moru zajednička,   gotovo da nije bilo incidenata.

prevlaka_tvrdjavaSa Prevlake i Rta Kobila puca čaroban pogled na Boku, a na jednom i na drugom mjestu planirana je izgradnja turističkih luksuznih naselja. S crnogorske strane  hotelsko-turistički kompleks “RT Mimoza” na Kobili, na površini od 120 hiljada kvadrata, aktuelan je još od 1992. godine i trebalo je da ove godine bude završen za skoro 200 miliona eura. Do sada je samo jednom teren pokošen. Kao idejni projekat arhitekte Stijepa Butijera, iz 1996. godine postoji i turisitički grad na Prevlaci, sa oko 1.600 apartmana, hotelom sa 400 ležajeva,  marinom sa 300 vezova, kazinom, prostorom za rekreaciju sa 30 do 40.000 kvadrata.

Da o svemu odlučuju stanovnici pograničnog kraja, pogotovo Vitaljani, koji na Prevlaci imaju posjede, kao i privrednici, vjerovatno bi odvano ovi planovi postali stvarnost. Ovako, pitanje granice na Prevlaci može “civilizovano” da se rješava još decenijama a da to bude izgovor političarima i investitorima što jedan od najatraktivnijih djelova Jadrana ostaje nedirnut.

I da se vratimo na naziv Graničnog prelaza Kobila. Ako je tačno da je ime dobio po legendi, onda pročitajte adaptaciju Stevana Koprivice.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code