KONFLIKT INTERESA: NE MOŽE DIREKTOR I ODBORNIK

KONFLIKT INTERESA: NE MOŽE DIREKTOR I ODBORNIK

405
0
Podijeli

spiro zivkovic 2 sohnPostavljanjem odbornika SNP-a Špira Živkovića za v.d. direktora JUK “Herceg fest” Upravni odbor ove ustanove prekrišio je Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 91. koji decidno, između ostalog, glasi:
“Poslovi starješine organa lokalne uprave i rukovodilaca javnih službi, čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, nespojivi su sa funkcijom odbornika i članstvom u organima upravljanja javnih službi”.

Ovo je za Radio Jadran danas potvrdio i predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa, Slobodan Leković.
– Opština mora da vodi računa o sprovođenju svog Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je za sve opštine kao Ustav i koji će uskoro biti pooštren, kako ne bi dolazilo do takvih slučajeva, ali i po ovom postojećem to je nespojivost funkcija – ističe Leković.
On kaže da je do sada bilo mnogo takvih slučajeva od 2004. godine otkako je crnogorski parlament oformio Komisiju za sprječavanje sukoba interesa.
zakon o lok fun– Mislio sam zato da je to do sada postalo jasno, jer smo takvih odluka dostavljali Sudu za prekršaj i izricane su mjere za razrješenje lica sa tako nespojivim funkcijama – objašnjava Leković.
Po njemu, ako je bilo nedoumica, trebalo je zatražiti mišljenje Komisije, koje bi nakon toga bilo obavezujuće za javnog funkcionera. To jeste sukob interesa, ističe Leković, nespojivost je funkcija da jedno lice bude jedno i drugo.
– Ono što bi valjalo učiniti jeste da glavni administrator pročita taj član 91. Zakona o lokalnoj samoupravi, a da odbonici postignu saglasnost da se o tome ne donosi nikakva odluka, jer će u suprotnom doći do korektivnih mjera. Naime, kada se Komisiji proslijedi informacija o ovom slučaju mi ćemo dati mišljenje i može doći do takvih korektivnih mjera, da sve odluke donijete na ovaj način, kršenjem Zakona o lokalnoj samoupravi, postanu nevažeće i mogu se poništiti – rekao je Leković.
Pokušali smo danas da saznamo kako će Šprio Živković sjutra kao odbornik glasati nakon rasprave o predlogu Odluke o organizovanju JUK “Herceg fest”, u kojoj piše da je postavljen za v.d. dirktora, no on je odbio da daje bilo kakve izjave za medije.
Da li je Zakon o lokalnoj samoupravi obavezujući za hercegnovske odbornike, kao i za ostale u Crnoj Gori, da li će sjutra odbornici bez obzira kojoj partiji pripadali reagovati protiv narušavnja digniteta Skupštine opštine Herceg Novi – pitanja su na koja sjutra mora biti poznat odgovor.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code