Konkurište za finansijsku podršku u vinogradarstvu i vinarstvu

Konkurište za finansijsku podršku u vinogradarstvu i vinarstvu

0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u okviru ovogodišnjeg Agrobudžeta, objavilo je javni poziv za podršku investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za 2018. godinu.

Poljoprivredni proizvođači kroz ovaj javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije. Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500.  Za sadnju autohtonih sorti  podrška je i do 60 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije. Za konverziju vinograda ona iznosi 5 eura po čokotu.

Picerija i restoran

Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog loznog sadnog materijala (vinske i stone sorte), konverziju postojećih rodnih vinograda (zamjena rodnih čokota alohtonih sorti sa kalemovima autohtonih sorti, kao i zamjena stonih sorti vinskim sortama),  nabavku materijala za zasnivanje vinograda, nabavku namjenske opreme za modernizaciju primarne proizvodnje i prerade, a podržavaju se i razvojni programi udruženja vinogradara.

U dijelu investicije, vinogradari mogu nabaviti sertifikovane lozne kalemove, elemente potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mrežu za zaštitu od ptica, kao i specifičnu opremu za proizvodju, čuvanje vina i vinskih destilata ( “inox” i “barrique” burad, muljaču, aparate za destilaciju i dr.)

Korisnici podrške kroz ovaj javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahtjeva. Ukoliko su podnosioci zahtjeva u statusu pravnih lica, neophodno je da im je primarna djelatnost poljoprivreda, saopštavaju iz ovog  Vladinobg resora.

– Cilj podrške je podsticanje zasnivanja novih zasada vinove loze, modernizacija i konverzija postojećih proizvodnih zasada koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose. Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina- objašnjavaju u Ministarstvu.

U javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja. Nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtjev za odobravanje podrške, sa svom propisanom dokumentacijom. Javni poziv, sa obrazcem zahtjeva za prijavljivanje, dostupan je na internet stranici Ministarstva.

Vinogradari i vinari mogu dostavljati zahtjeve do 15. novembra 2018. godine.

Informacije se mogu se dobiti i putem telefona: 020/482-176.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code