Konkurs “Prosvjete”: Nagrađeni učitelji Čede Vukićević, Savo Radanović, kao i učenici četiri...

Konkurs “Prosvjete”: Nagrađeni učitelji Čede Vukićević, Savo Radanović, kao i učenici četiri osnovne škole

0
Podijeli

Ove godine neće biti dodijeljene nagrade za prva tri mjesta na konkursu SPKD Prosvjeta u kategoriji proznih radova. Izdvojeno je čak šest sjajnih tekstova, pa će biti dodjeljeno šest ravnopravnih pohvala, sa nagradama, obrazloženo je iz žirija.

Učenici, koji su zaslužili ovogodišlje pohvale za prozne radove su: Miloš Bogdanović i Milica Radulović, iz OŠ „Ilija Кišić“ iz Zelenike, Nemanja Motika i Teodora Smoljan, iz OŠ„Orjenski bataljon“, Nikola Кovač iz OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote i Sofija Vujičić iz OŠ „Ilija Кišić“ iz Zelenike.

Picerija i restoran

Poetskih radova je bilo manje, a među njima ističe se pjesma Mine Niković, učenice OŠ „Ilija Кišić“, kojoj s pravom pripada prvo mjesto, kao i rad Natalije Zloković iz OŠ „Orjenski bataljon“, čija pjesma je vrijednovana kao druga. Treće mjesto dijele: Nikolina Nikolić i Mare Jablan, obje iz OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote.

Za životno djelo, za dugogodišnji rad u prosvjeti, SPКD „Prosvjeta“ dodjeljuje nagradu, učiteljici Čedi Vukićević. Rođena je na Kamenom, 1923, gdje je završila osnovnu školu. Učiteljsku je pohađala na Cetinju, bila je upravnica škole u Baošićima, a potom radila u OŠ “Milan Vuković” gdje je penzionisana 1980. godine.

Za životno djelo nagrađen je i učitelj Savo Radanović. On je rođen 1947. u Prijevoru, počeo da radi kao učitelj 1968. u školi „Dašo Pavičić“. Penzionisan je 2011. kao učitelj u područnom odjeljenju škole u Sutorini.

Dodjela nagrada za literarni konkurs Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u čast i slavu Svetog Save, održaće se 27. januara u dvorani „Park“, na svečanoj akademiji povodom Savindana, koja je zakazana za 19 časova.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi“, a prozne i poetske radove vrijednovao je tročlani žiri, u istom sastavu kao i prošle godine: Nikola Malović, Snežana Vukićević-Čvoro i Špiro Živković.

Članovi žirija navode da nisu imali lak zadatak, jer je ove godine veći broj radova koji se ističu kvalitetom. Dodaju i da su mladi pisci pokazali dobro poznavanje istorijskih činjenica o životu Svetog Save, a neki od njih i sklonost lirici i lijepim deskripcijama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code