Kontejneri za smeće u boksovima, počinje i gradnja podzemnih

Kontejneri za smeće u boksovima, počinje i gradnja podzemnih

3188
2
Podijeli

kontejneri zastitaNadzemna zaštita kontejnera vidna je već izvjesno vrijeme na 4 lokacije, kod hotela Palmon Bay, bivšeg hotela Tamaris, hotela Igalo i neposredno uz objekat TO Herceg Novi. Realizovan je pilot projekat “Ćistoće” d.o.o.

– Vidjećemo iskustva, s obzirom da iste tipove zaštite imamo u Herceg Novom od 2015. godine i sa njima imamo pozitivnu praksu – kazao nam je direktor “Čistoće”, Borivoje Bonić.

Picerija i restoran

Još jedan pilot projekat izgradnje podzemnih prostora za smještaj kontejnera na dvije lokacije treba da počne sljedeće sedmice. U planu je izgradnja podzemnih prostora u Gradskoj luci i u Njegoševoj ulici, u neposrednoj blizini butika “Uno”.

Mnogobrojne su primjedbe građana što komunalnci odvoze smeće sa Šetališta usred najveće gužve. Daju primjere iz okruženja gdje je odvoženje smeća organizovano u ranim jutranjim ili kasnim večernjim satima. No, Bonić za Radio Jadran kaže da će u toku ljetnje sezone odvoz otpada sa područja Šetališta Pet Danica i obale Nikole Kovačevića do Meljina, obavljati tri puta u toku dana: od 5 do 8, od 13 do 16  i od 18 do 20 časova, a po potrebi i stanju otpada, biće uvedene i vanredne ture i to po nalogu organa komunalne policije i nadležnog Sekretarijata.

Nove kante za otpad

 

Pored izrgradnje podzemnih prostora, u “Čistoći” planiraju postavljanje 80 betonskih kanti za otpad, koje su već nabavljene, a sa kojima u ovom preduzeću imaju vrlo loše iskustvo. Bonić smatra da će ovo rješenje trajati do iznalaženja drugog načina obezbjeđenja odlaganja sitnog otpada. Dio posuda za otpad postaviće  do 25.juna na Šetalištu, a dio na području rivijere. Od 100 postavljenih kanti u 2014. godini upotrebljivo je samo 26.

Na potezu od Igala do Meljina Čistoća DOO zamijenila je 12 kontejnera, a nakon završetka asfaltiranja rivijere od Kumbora do Bijele biće postavljeno čak 80 kontejnera kapaciteta 1,1m³, dobijenih donacijom.

Bolji vozni park

 

NOVO VOZILO ZA SETALISTEStanje voznog parka u “Čistoći se popravlja. Još pamtimo brojne primjedbe turista i mještana koji su negodovali zbog toga što iz starih kamiona curi otpadna voda i zagađuje cijelo područje grada.

– Početkom jula očekujemo isporuku potpuno novog vozila za odvoz otpada sa Šetališta, kapaciteta 5 m³, za kojeg je već završena javna nabavka, kako bi bila otklonjenja bilo kakva mogućnosti da otpadna voda iz vozila dođe u kontakt sa površinom Šetališta. Ovo vozilo će biti stavljeno u funkciju odmah po registraciji, vjerujem do 5. Jula – kazao je Bonić.

Pored toga popravljeno je i specijalno vozilo manjeg kapaciteta. Ono će nakon prijema i instalalacije nadgradnje biti stavljeno u funkciju u narednoj sedmici. Putem javne nabavke, kupljeno je i specijalno vozilo-čistilica kapaciteta do 3m³ za mehaničko čišćenje ulica. Tehnički prijem čistilice biće izvršen u utorak, 21. juna, kada će to vozilo biti proslijeđeno na registraciju i odmah potom stavljeno na raspoloaganje preduzeću Čistoća DOO, kaže Bonić.

Neka bude čisto

 

cistilica za setalisteRadnici ovog preduzeća nastavljaju sa projektom “Neka bude čisto”, na održavanju pojasa jadranske magistrale na potezu od Kumbora do graničnog prelaza Debeli brijeg, dok je za dio  Kumbor-Kamenari nadležno  DOO Komunalno Stambeno. Naredne nedjelje uslijediće čišćenje, košenje i odvoženje čvrstog otpada u  zaleđu naselja Rose, kao i na lokacijama Žanjic, Mirišta, Arza, a u prirpemi je čišćenje i košenje tvrđave Španjola.

Zeleni i kabasti otpad nositi u Meljine

 

Odlaganje zelenog i građevinskog otpada ne reguliše Čistoća DOO, nego nadležni organi opštine, jer se posao i odgovornost Čistoće svodi  na odvoženje bezopasnog komunalnog otpada i čvrstog otpada. Sve vrste čvrstog otpada svaki građanin može dovoziti u reciklažni centar Meljine, a ta usluga je potpuno besplatna. Bonić apeluje na građane da ne ovakav otpad ne odlažu uz kontejnere.

Manje pasa lutalica

 

U skladu sa programom rada sektora zoohigijene pojačane su aktivnosti na prikupljanju napuštenih životinja na čitavom području Opštine. U toku protekle sedmice prikupljeno je 26 pasa kroz “OIE-OVA” regionalnu kampanju za podizanje svijesti i kontroli populacije pasa lutalica u balkanskim državama, koju je proslijedilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

2 Komentari

  1. Jos da plati radnike i sve ce bit vrh !
    nije im placen prekovremeni rad od 2013 godine . zar to nije sramota za grad ?
    duguju se pare za poreze i doprinose pa cak radnici ne mogu ni lijekove prepisati a kaomli sto drugo ….
    0    0

Ostavite komentar

*

code