Početna Ekonomija Kontrola privatizacije Instituta Igalo, HTP Budvanska rivijera i valorozacije Ade Bojane

Kontrola privatizacije Instituta Igalo, HTP Budvanska rivijera i valorozacije Ade Bojane

8

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije će u narednom periodu revidirati plan rada i baviti se analiziranjem konkretnih slučajeva prodaje preduzeća u Crnoj Gori, sa mogućnošću obilaska određenih lokacija.

Predsjednik Komisije i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Divanović, kazao je na sjednici Komisije da je ovogodišnji planom rada tog skupštinskog tijela predviđeno da se obavi kontrola tri postupka, prenosi Mina business:

„To su Dr Insitut Simo Milošević, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera i turistička valorizacija lokaliteta Ada Bojana“, rekao je Divanović.

On je saopštio da će Komisija u narednom periodu preispitati i revidirati plan rada kamo bi se viuše  aktuelnog našlo na dnevnom redu.

Članovi Komisije su se na današnjoj sjednici upoznali sa izvještajima o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte i o sprovođenju Plana privatizacije za prvu polovinu godinu.

Divanović je ocijenio da je Savjet je u prethodnom periodu obavio kvalitetan i sadržajan posao, posebno na privlačenju investitora kao osnovni generator dinimiziranja privrednog rasta.

– Stvoren je sistem koji na najbolji način afirmiše razvoj crnogorskog turizma i kontsantno se radi na motivisanju i pronalaženju pouzdanih i dobrih investitora“, smatra Divanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučnić, rekao je da je Komisija za tri godine održala svega pet sjednica, na kojima se nije raspravljalo o nekim bitnim privatizacijama.

Prema njemu,  trebalo je raspravljati o ugašenoj privredi, Željezari na aparatima, Kombinatu aluminijuma (KAP) za koji se ne zna da li plaćen i je li ga sadašnji vlasnik otkupio, Rudnicima boksita iz kojih su izvučeni milionski iznosi, privatizaciji Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka i Insitututu Igalo.

„Komisija radi po sistemu selo gori, a baba se češlja“, poručio je Vučinić, ocjenjujući stanje u privatizovanim preduzećima „katastrofalnim“, a svaku privatizaciju s elementima korupcije i pranja novca.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, saopštio je da se o izvještajima koje razmatra Komisija ne može kvalitetno raspravljati bez prisustva onih koji su ih podnijeli.

On je, komentarišući privatizacioni proces u Crnoj Gori, rekao da mu nije jasno zašto je država prodavala “zlatne koke”, kao što su Telekom, Jugopetrol i Lovćen osiguranje.

Poslanik DPS-a, Mihailo Anđušić, smatra da bi trebalo napraviti reviziju plana rada Komisije, te da bi na sjednicama ubuduće trebalo da prisustvuju i članovi Savjeta za privatizaciju.

8 Komentari

  1. Evo Rakcevic kupije Institut od Nove godins.I?Kupi li ga vise.Da je sve pi zakonu i kako se voli reci transparentno ne bi ovoliko trajalo.No se mulja.Mulja se.

  2. To je barem privatizacija, ali trenutno se desava jos gora stvar- sportski klubovi i njihova imovina prelaze u privatne ruke bez pare i dinara,samo osnivackim aktom.Ovo je mnogo gore od privatizacije,jer kada privatizujete morate imati plan investicije a ovdje nista ,samo potpis!!!
    Drastican primjer je jedrlicarski klub Jugole Grakalic,gdje je milionska vrijednost pripala 4-5 ljudi.
    Nadam se da ce kao u slucajevima u Niksicu i Kotoru,biti vraceno pod opstinskom imovinom sto je uvijek i bilo.Klub moze biti samo korisnik ,jer su opstina i drzava sve izgradili !!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code