KOPRIVICA: “NEMA SLUHA DA SE PROFESIONALIZUJE HERCEGNOVSKO POZORIŠTE”

KOPRIVICA: “NEMA SLUHA DA SE PROFESIONALIZUJE HERCEGNOVSKO POZORIŠTE”

219
0
Podijeli

stevan koprivicaSvjetski dan pozorišta i danas se obilježava tradicionalnim čitanjem poruke, koju je ove godine stvaraocima i zaljubljenicima pozorišta širom svijeta uputio jedini pozorišni nobelovac Italijan – Dario Fo. On je na satiričan način primijetio da je “nekada davno vlast svoju netrpeljivost prema glumcima rješavala tako što bi ih protjerala iz zemlje”, dok “glumci i ansambli danas, nošeni krizom, imaju poteškoće da pronađu pozorišni prostor i publiku”, pa “vlastodršcima nije više problem da kontrolišu one koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam”. Istaknuti crnogorski dramski pisac, Stevan Koprivica za Radio Jadran, kaže da je, uzimajući u obzir sve okolnosti, situacija u kulturi i pozorištu loša. Međutim, kakve god krize i ratovi bili – pozorište je uvijek odolijevalo i opstajalo, tvrdi on. Kada je riječ o Herceg Novom, Koprivica navodi da decenijama već postoji želja da novsko pozorište iz amaterskog preraste u profesionalno, jer je svojim projektima nekoliko puta do sada dokazalo da prevazilazeći okvire amaterizma, ali :
– Nema sluha ni dobre volje u opštini da se ono profesionalizuje, ili da se napravi nekakav kompromis između amaterskog i profesionalnog. Uvijek se aludira da nema publike – što posjećenost predstavama u Herceg Novom demantuju, da nema sredstava – a svjedoci smo da se na nivou grada bacaju sredstva u jame, bunare i bezdane za ponekad besmislene projekte, naročito kad je kultura u pitanju. Ista je stvar i sa manifestacijama koje su odavno potrošene i nemaju svoje kreativne ni finansijske razloge, ali koje po inerciji ili nekoj političkoj volji – opstaju. S druge strane se pozorište, koje u Novom ima veliki potencijal – stavlja u drugi plan.
Kako kaže Koprivica, “nema više ni pameti ni čarobnih štapića” kojima se sve može riješiti, ali preporuka za one koji se bave kulutrom jeste da institucije zadužene za to obrate više pažnje na sav potencijal koji posjeduje novsko pozorište. On je dodao da na teritoriji Crne Gore postoje samo dva profesionalna pozorišta – u Podgorici, a po njemu bi trebalo da postoji još, upravo zbog velikih uspjeha koje su postizali.
– Pamte se vrhunski rezultati i dometi crnogorskih pozorišta. I ako postoji dobra volja i dobra energija da se uprkos svim tranzicionim problemima i marginalizaciji pozorišta o kojima je Fo pričao u svojoj poruci – postoji mogućnost da teatar, kao ključni argument kulture opstane – vjeruje Koprivica.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code