Početna Društvo Korak do donošenja Prostornog plana za obalno područje

Korak do donošenja Prostornog plana za obalno područje

0

Odluka o Prostornom planu za posebne namjene za obalno područje države za period do 2030. godine prošla je krajem sedmice Skupštinu Crne Gore.

Osnovni razlog za donošenje ovog dokumenta je stvaranje planskog i formalnog osnova za obezbjeđenje održivog razvoja tog područja, koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova politike uređenja prostora.

“Krajni rezultat je kreiranje strateškog dokumenta za organizaciju i uređenje ovog vrijednog prostora, ali i dobijanje smjernica i mjera za realizaciju rasporedom funkcija i zona za pojedine namjene kao i zajedničke standarde korišćenje”, kaže se u Odluci.

Plan obalnog područja biće donešen za prostor opština Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj i za teritorijalno more i unutrašnje morske vode, izuzev prostora koji je obuhvaćen granicom Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” u Opštini Baru i Nacionalnog parka “Lovćen” u Budvi.

Površina ovog prostora je 1.591 kilometara kvadratnih (km²) na kopnu i 2.540 km² na moru.

Sastavni dio Plana obalnog podrućja čine i detaljne razrade za četiri lokacije: “Montrose” i “Mrkovi – Bijela stijena” u opštini Herceg Novi i “Prva faza privredne zone” i “Maljevik” u opštini Bar.

Planom obalnog područja definiše se granica morskog dobra, shodno Zakonu o morskom dobru.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code