Početna Oko nas Kotor Korona mijenja i 500 godina dugu tradiciju kotorskog karnevala

Korona mijenja i 500 godina dugu tradiciju kotorskog karnevala

0

Zimski kotorski karneval ove godine biće organizovan kroz dokumentarni zapis karnevalskih fešti koji će biti emitovan u nedjelju 14.marta od 15 h na TVCG, kao i posredstvom You Tube kanala, Fb stranice i Instagram profila JU Kulturni centar Nikola Đurković, obavijestili su iz ove ustanove.

Foto: Krsto Vulović

Na dan karnevala, kako dodaju, izaći će humorističko – satirični list Karampana. Kutija za tekstove nalazi se na kamenom kiosku na ulazu u Stari grad. Ipak, kako ističu, ni ove godine Krnjo se neće spasiti lomače.

„Iako Kotorani žive za karneval koji predstavlja “bijeg od stvarnosti” i omogućava da bar za trenutak budemo neko drugi, novonastala situacija dovela je do promjena koje su ranije bile teško zamislive. Tješi nas samo činjenica da nismo jedini. Ali jedini imamo dugu istoriju karnevala, preko 500 godina“, navode u Kulturnom centru.

Ostaje nam, kako kažu, da se sa nostalgijom prisjećamo dana kada su na javnim mjestima maske najčešće nosili samo zaljubljenici u maškare i kada smo riječ maska povezivali uz radost, igru i zabavu.

Prošla godina bila je sve samo ne savršena, a donijela je nova pravila:

„Zajedno smo učili iz dana u dan, radili od kuće, a internet je dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. Zato će se i karneval preseliti u virtuelni svijet“, navode u Kulturnom centru.

Ljubav prema maškarama njeguje se od malih nogu, a uz maškaranje i veselo druženje, posebnu radost svim generacijama vjekovima pruža tradicionalni Zimski kotorski karneval.

Manifestacija predstavlja bogatstvo duha i umijeća kako karnevalista ovog kraja, tako i gostiju iz zemlje i inostranstva. U njoj učestvuju sve starosne i društvene kategorije stanovništva, grupisane prema svojim interesovanjima, kulturnim i stvaralačkim potrebama i mogućnostima.

„Kroz filmski zapis prisjetićemo se bogatstva izrade i kolorita originalnih kostima, dječije radosti na maskenbalima, degusatacije lokalnih specijalieta, humora, zabave do zore“, poručili su u JU Kulturni centar Nikola Đurković.

Zbog nemogućnosti fizičke organizacije karnevala, raspisan je literarni i likovni konkurs, koji za temu ima kotorski karneval, a koji će pružiti priliku učenicima da iz svog ugla opišu i naslikaju sve ono što ih asocira na ovu tradicionalnu kotorsku feštu.

Na konkursu mogu učestvovati učenici osnovnih škola, od prvog do devetog razreda. Jedan učesnik može poslati po jedan rad i za literarni i za likovni konkurs. U okviru konkursa, radovi će se bodovati u dvije uzrasne kategorije: od I do V razreda i od VI do IX razreda (I, II i III mjesto). Poslati radovi moraju sadržati ime i prezime učenika, razred, naziv škole i ime mentora. Radovi se dostavljaju u koverti u kancelarijama JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Konkurs je otvoren od srijede, 24. februara do četvrtka, 11. marta 2021.godine. Literarni i likovni radovi koji zadovolje kriterijume biće prikazani na izložbi koja je planirana u martu.

Literarni i likovni radovi koji zadovolje kriterijume, biće štampani u publikaciji posvećenoj Tradicionalnom zimskom kotorskom karnevalu, a promocija publikacije je planirana za april.

Foto: Krsto Vulović / Kotorski karneval

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na e-mail: aleksandra.tomovic@kckotor.me i broj telefona 067 644 347.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code