’’KOROV’’ NA DNU MORA NIJE OPASAN

’’KOROV’’ NA DNU MORA NIJE OPASAN

106
0
Podijeli

alga_caulerpaČisto i prozirno bisto more je najveći užitak koji priželjkuje svaki gost, no kada se po nekad pročitaju bombastični naslovi u štampi, o algi – tumoru Mediterana, ne moraju svi znati  šta u stvari to znači, pa kupanje postaje i neprijatno. Doduše – Tumor Mediterna vuče da se pročita tekst, ali ništa više od toga.

– Ne volim taj naziv tumor, jer može izazvati paniku, a za nju nema razloga jer je riječ o algi, tačnije o korovu koji se nastanio na dnu mora – kaže nam dr. Vesna Mačić iz Institutat za bilogiju mora iz Kotora. Kupanje u moru je potpuno bezbjedno, a tumor je samo naziv za algu koja nije jedina, ima ih preko 600 i rasprostranjene  su na morskom dnu – objašnjava dr. Mačić i ističe da je tu, jer nema oragnizama koje se njima hrane.

Alga Caulerpa racemosa, stigla je strujanjem vode iz Sueckog kanala i balastim vodama sa brodova.

Picerija i restoran

– Na žalost mi nemamo monitoring nad tim vrstama, ali smo tokom juna imali značajna istraživanja sa italijanskim kolegam i tada smo ustanovili prisustvo ove alge gdje se i prije pojavljivala, oko obale Luštice, Donjeg Grblja i Budve – rekla nam je dr. Mačić.

Ona takođe tvrdi da je na području Boke nema, ali bez obzira na to i da se pojavi, kategorična je da je kupanje u moru poptuno bezbjedno, ne utiče ni na hranu iz mora.

Ljudi se malo ustručavaju kada čuju ’’tumor Mediterana’’, a to je samo naziv za korov, kojim se niko u moru ne hrani pa se zato brzo razmnožavaju i šire i brzo prerastu dno i zaglušuju ostali živi svijet, ali nema razloga za brigu – ponavlja naša sagovornica.

Inače, analiza kvaliteta morske vode na plažama Bokokotorskog zaliva pokazala je da je 87 odsto uzoraka prve klase, a 13 procenata nije bilo zadovoljavajućeg kvaliteta, kazao je prije sedmicu Zoran Kljajić, iz kotorskog Instituta za bilogiju mora.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code