Početna Oko nas Kotor Kotor 12 dana grad djece i mladih, umjetnosti i kulture

Kotor 12 dana grad djece i mladih, umjetnosti i kulture

1

Kotorski festival pozorišta za djecu će se 27. put održati u tradicionalnom terminu od 1 do 12 jula. U ponedjeljak u 20h je svečano otvaranje s predstavom “Ivo Vizin kapetan od snova”.

– Predstava je nastala u koprodukciji KFPD, Gradskog pozorišta i Kulturnog centra Nikola Đurković. Lijep način da festival otvorimo Kotorskom pričom, naročito što se ove godine obilježava 160 godina od kad je Ivo Visin oplovio svijet – kazao je direktor festivala Petar Pejaković.

Početak festivala tradicionalno predstavlja predaja ključeva grada u dječije ruke. Tokom 12 dana, Kotor će ponovo biti grad djece i mladih, umjetnosti i kulture, sa preko 180 programa u sklopu 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

U pozorišnom programu će u 12 festivalskih dana biti prikazano 16 predstava od kojih 12 takmičarskih i 4 revijalne. Biće ukupno 24 igranja.

Tu je i predstava za bebe koja dolazi iz Norveške, predstava iz Škotske Feral, koja je učestvovala na festivalima u Avinjonu i Edinburgu /dva najznačajnija pozorišna festivala.

Oni dolaze direktno sa turneje sa Brodveja. Publika će imati priliku da pogleda horor priču za djecu predstavu Monstrumi iz Holandije, predstavu iz Španije koja je science fiction, priča o budućnosti. Pejaković izdvaja i našu produkciju, predstavu Lagarije koje je rađena po filmu Surogat, Dušana Vukotića.

Kotorski festival pozorišta za djecu činiće 109 glavnih programa koji su raspoređeni u nekoliko segmenata i 70 pratećih i animacionih programa.
Stižu 1383 učesnika iz 19 zemalja. Edukativni program ove godine čine čak 32 programa koja podrazumijevaju radionice, okrugle stolove i razgovore o predstavama, rekao je Petar Pejaković.

Glumac Mišo Obradović se ove godine priključio timu KFPD na drugačiji način, kao promoter festivala. Do sada je dolazio kao glumac, saradnik, bio je i član žirija.

“Ovo je festival od nacionalnog značaja i najznačajniji dječiji festival kako u regionu tako i šire. Tokom festivala grad Kotor postaje grad djeteta, vlada djecijarhat. Glavni cilj jeste promovisanje svega onoga što fali u životima odraslih, treba afirmisati vrlinu kroz dječije stvaralaštvo. Treba težiti ka svemu onome što je dobro, istinito pravedno i lijepo”, rekao je Obradović.

Direktorica TO Kotor Ana Nives Radović , naglašava da su oni već drugu godinu imaju status zlatnog sponzora festivala.

“Dječiji festival je veoma značajan za turističku promociju grada, jer ta atmosfera i duh festivala su nešto što ostaje svima u sjećanju i nešto o čemu se govori i prepričava. Treba podizati značaj festivala, on zapravo pokazuje koliko možemo promovisati Kotor mimo istorijskog, mimo pejzaža i arhitekture. Festival je brend koji predstavlja ovaj grad”, rekla je Radović.

Danas počinje prodaja karata na kamenom kiosku. Večeras je nažalost otkazana predstava Stvar izbora ili zašto slušam Marčela, zbog smrtnog slučaja u porodici jednog od učesnika.

1 komentar

  1. Bravo za djecu.Dajte im trajnu vlast,biće bolji od ovih dosadaśnjih,al im se nemojte miješat i trovat ih podjelama od malih nogu.Nek djeca budu djeca.Daj odrasli svijete budi i ti dijete…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code