Početna Društvo KOTOR DOBIO RECIKLAŽNO DVORIŠTE

KOTOR DOBIO RECIKLAŽNO DVORIŠTE

0

reciklazno_dvoristeU Kotoru je otvoreno reciklažno dvorište na lokaciji bivše sanitarne deponije Lovanja. Uz još jedno nedavno otvoreno u Trebinju, zaoktružen je projekat pod nazivom “Održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji je u 6 pograničnih opština trajao 21 mjesec.

JP Komunalno Kotor  dobilo je kontejnere u kojima će se odvajati staklo,  plastika, papir, metal, pet ambalaža – ukupno devet raznih materijala koji će nakon prerade opet biti upotrebljeni. To je trend, ali i obaveza koju Crna Gora ima prema evropskim partnerima – da obezbijedi da do 2020-te 50% otpada, bude reciklirano.

Zato je važno da uz očigledne uštede koje takav proces donosi, raditi i na edukaciji građana i podizanju ekološke svijesti, što je bio jedan od ciljeva projekta “Održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore”.

reciklazno_dvoriste_2Siniša Stanković, pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja za upravljanje otpadom i komunalnim razvojem je podsjetio da su  u ovaj projekat sa bosansko-hercegovačke strane uključene opštine Trebinje, Bileća, Gacko, Foča, a sa crnogorske strane Kotor, Tivat, Nikšić i Plužine.

– Riječ je o nešto manje od 300.000 eura za ovaj projekat, od kojih 130.000 za Kotor i 160.000 eura za Trebinje. Ovim sredstvima su izgrađena reciklažna dvorišta i nabavljena oprema koja će obezbijediti komunalnim preduzećima kvalitetnu uslugu građanima. Formiran je i jedan klaster koji obuhvata oko tridesetak privrednih subjekata i zaposleno dvoje ljudi, jedno na crnogorskoj, a drugo na bosansko-hercegovačkoj strani.

Direktor JP Komunalno Kotor Zoran Mrdak, je istakao značaj ovakve donacije, reciklažom se smanjuje količina otpada, time produžava vijek deponije i uz to ostvaruje finansijska dobit od prodaje recikliranog materijala. Za sada u Kotoru rade samo sekundarnu a uskoro će i primarnu reciklažu.

Ekološke i finansijske efekte reciklažnog dvorišta predstavila je Ljilja Radunović, ispred Eko centra “Delfin” iz Kotora.

“Održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore” realizuju Opština Kotors i ASB, u saradnji sa partnerima LIR i Eko centrom “Delfin”, a finansira  Evropska unija.

Foto: Radio Skala

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code