Početna Oko nas Kotor Kotor i Tivat bliži preuzimanju upravljanja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda

Kotor i Tivat bliži preuzimanju upravljanja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda

4

Predsjednici opština Kotor Željko Aprcović i Tivta Siniša Kusovac potpisali su u Kotoru, sa predstavnikom njemačke firme WTE Hubertom Šuterom, Anex4A i Anex3 ugovora kojim su stvoreni neophodni uslovi da ove dvije bokeljske opštine preuzmu postrojenje za preradu otpadnih voda, prenosi Skala radio.

Foto: Skala radio

Dokumente su potpisali i direktori vodovoda Kotor i Tivat Safet Luković i Alen Krivokapić.
Postrojenje za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat pušteno je u rad u julu 2016. godine, nakon samo 16 mjeseci od početka gradnje.

Postrojenje je vrijedno 10,3 miliona eura, a može da opsluži 72 hiljade stanovnika. Projektom se značajno unapređuje komunalna infrastruktura u Boki.

Po ugovoru, ovim postrojenjem upravlja njemačka kompanija WTE Wasertehnik, izvođač koji je u obavezi da nakon izgradnje, upravlja još godinu, sa mogućnošću produženja za još godinu.

Predsjednik kotorske opštine Željko Aprcović je kazao da su stvoreni preduslovi, poslije tri ipo godine da se projekat u potpunosti realizuje, te obučen kadar koji će upravljati ovim značajnim infrastrukturnim objektom.

Cilj je bio bio da Kotor i Tivat 28. februara 2020. godine definitivno preuzmu postrojenje.

Foto: Skala radio

Ove dvije opštine su u cjelosti, u realizaciji ovoga posla, kazao je Aprcović preuzele obavezu tretmana kanalizacionog mulja. Predsjednik kotorske opštine je izrazio nadu da će u najskorijem roku biti definisana sva međusobna prava i obaveze i zaključiti na taj način ovaj izuzetno značajan posao, ne samo za Tivat i Kotor nego i za državu Crnu Goru.

Predsjednik tivatske opštine, Siniša Kusovac, je kazao da je današnje potpisivanje pretposljednja stepenica u realizaciji i zaokruživanju projekta za prečišćavanje otpadnih voda. Posljednja stepenica je upravo Anex4, koji će u narednih mjesec ipo biti potpisan, i time stvoreni svi uslovi da 28. februara ove dvije opštine preuzmu sistem na upravljanje.

Predstavnik WTA Hubertus Šuter je istakao da je projekat u posljednje četiri godine sprovoden s povjerenjem i dobrim namjerama. Već od 1. septembra, kazao je on, započinje period upravljanja postrojenjem, izražavajući nadu da će postrojenjem upravljati visokokvalitetni kadar.

 

4 Komentari

  1. Ovaj sistem uopste ne funkcionise kako treba .
    Kao prvo ,proracun od 72000 stanovnika je uzet kao model
    Za projektovanje u idealnim uslovima. To znaci da u oba grada samo kanalizacija dolazi na separacisku stanicu ,gdje se to separise i tretira i na kraju imamo tehnicku vodu koju treba da isporuce Lustica Bay. Dobro zamisljeno ali nemoguce sprovesti. U oba grada imte prelivne aepticke
    Jame i atmosferske vode spojene u kanalizacioni sistem tako da ,kada pada kisa ,nema inzinjera u Njemacku koji moze odrzat sistem da notmalno radi jer ima priliv izmijesanih fekalija kao da nas je 200000.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code