KOTOR I XI’AN PRIJATELJI

KOTOR I XI’AN PRIJATELJI

0
Podijeli

Svecani-prijem-za-gradonacelnicu-CatovicSporazum o prijateljskoj razmjeni i saradnji između Kotora i kineskog grada Xi’ana potpisan je juče u reprezentativnom hotelu “Bell Tover”.

Sporazum su, kako javlja Skala radio, u svečanoj atmosferi sa nacionalnim simbolima Crne Gore i Narodne republike Kine, potpisali gradonačelnica Kotora Marija Ćatović i potpredsjednik Xi’ana, Ren Đun Hao, sekretar Komunističke partije Kine za distrikt Lintong.

Picerija i restoran

 

Ren Đun Hao je upoznao gradonačelnicu Kotora sa znamenitostima preko 1000 godna starog Xi’ana, grada sa preko 8,5 miliona stanovnika. Visoki zvaničnik je izrazio posebno zadovoljstvo što se uspostavlja saradnja sa Kotorom, gradom Svjetske kulturne i prirodne baštine, koji je, bez obzira na razlike u veličini i broju stanovnika, u mnogo čemu sličan nekadašnjoj kineskoj prijestonici. Bratimljenje dva grada uslijediće nakon administrativnih procedura koje su sastavni dio spoljno-političke aktivnosti Kine. “Izuzetno sam srećan što je večeras gost Xi’ana gradonačenica Kotora Marija Ćatović sa saradnicima. Ovo je, siguran sam samo početak jedne plodne saradnje koja će se odvijati na mnogim poljima za dobrobit naša dva grada, Crne Gore i Narodne republike Kine”, kazao je potpredsjednik Ren Đun Hao.

Zahvaljujući domaćinu, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je kazala da nije slučajno što je, u ranijim razgovorima sa kineskim ambasadorom u Podgorici, prilikom njegove posjete Kotoru predložila upravo Xi’an za razmjenu i prijateljsku saradnju, potom i bratimljenje, jer je upoznata sa vrijednostima grada kome se divi čovječanstvo.

“Mnogo je polja na koja možmo da sarađujemo. Kultura će svakako zauzeti dominantno mjesto, ali i drugi oblici koji su prepoznati tokom našeg druženja”, kazala je gradonačelnica Ćatović.

Delegaciji Kotora na čelu sa gradonačelnicom Marijom Ćatović priređen je izuzetan doček. Kotoranima je posvećena posebna pažnja i pored činjenice da u gradu boravi, povodom manifestacije “Putevi svile” više svjetskih delegacija. Od dolaska su sa njima predstavnici gradske vlasti kako bi im boravak u ovom višemilionskom gradu izuzetnih istorijskih vrijednosti, bio što prijatniji. Radni dio boravka nastavlja se i danas.

Foto: Skala radio

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code