KOTOR NAPRAVIO 7 MILIONA EURA VRIJEDAN KORAK DO ČISTOG ZALIVA

KOTOR NAPRAVIO 7 MILIONA EURA VRIJEDAN KORAK DO ČISTOG ZALIVA

100
0
Podijeli

kotor gvozdenovicOkončana je izgradnja kanalizacione mreže u Kotoru vrijednosti 6,75 miliona eura. Posljednjom fazom ovog projekta realizovanog uz finansijsku podršku KfW-a, kao i Vlade Crne Gore od 1,3 miliona eura, izgrađen je krak kanalizacione, kao i vodovodne mreže za naselja Muo, Prčanj i Stoliv u ukupnoj dužini od po 2,7 km. Obavljena je i rekonstrukcija puta u čijem trupu su postavljena dva cjevovoda.
Završetak radova na primarnoj vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u Kotoru, obilježen je prigodnim događajem u Prčanju na kojem su govorili ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, predsjednica opštine Kotor, Marija Ćatović, i izvršni direktor Vodacom-a, Boris Vuković. „Vodacom, kao agencija za implementaciju, je u saradnji sa Vladom Crne Gore, Opštinom Kotor i J.P. Vodovod i kanalizacija, završila projekat vrijedan 7,02 miliona eura. Izvođač radova bila je kompanija „Jedinstvo” iz Užica (Srbija), a nadzor i projektovanje obavila je kompanija „Dahlem” iz Esena (Njemačka). Kvalitet radova i dinamika su u potpunosti ispoštovani i time su stvoreni preduslovi za izgradnju zajedničkog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, koja se očekuje nakon turističke sezone” – istako je Vuković.
kotor catovicOd početka realizacije projekta, za Kotor je izgrađeno oko 30 km kanalizacione i vodovodne mreže i pet pumpnih stanica, te rehabilitovano oko 10 km vodovodnih i kanalizacionih cjevovoda. Na taj način omogućeno je da se otpadne vode sa područja opštine Kotor u Bokokotorskom zalivu (izuzev Perasta, Risna i Morinja), evakuišu iz zaliva i usmjere na dugi ispust Trašte, odnosno ka zajedničkom postrojenju za tretman otpadnih voda za Kotor i Tivat, kada ono bude završeno.
Predsjednica Ćatović je istakla da je riječ o velikom projektu:
„On ima poseban značaj za razvoj našeg grada i turizma, kvalitetniji život stanovnika i napredak privrede u cjelini, kao i za zaštitu marinskog ekosistema. Realizacija ovih radova je bila posebno osjetljiva zbog načina odvijanja saobraćaja na potezu Muo – Prčanj – Stoliv. Opština se potrudila da organizuje što bolje odvijanje saobraćaja kako bismo tokom prethodnih osam mjeseci olakšali život i umanjili poteškoće uzrokovane realizacijom radova. Sa službom Hitne pomoći i Vatrogasnom jedinicom je takođe bio dogovoren način da se građanima obezbijedi adekvatna usluga za vrijeme trajanja radova” – podsjetila je Ćatovićka.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code