Početna Društvo KOTOR NE KROJI PARE

KOTOR NE KROJI PARE

0

KotorNi predsjednica niti građani Kotora nijesu zadovoljni ponuđenim Nacrtom  Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacrtom Menadžment plana ovog područja. To proizilazi iz današnje javne rasprave o ovim dokumentima, o čemu izvještavaju kotorski mediji. Opšta ocjena je da su gradu oduzete ingerencije, a ostavljene finansijke obaveze

„Nacrt ovog Zakona vrijeđa status grada Kotora“, osnovna je primjedba učesnika javne  rasprave,  jer je kako se čulo, iz Kotora izmješteno odlučivanje o sopstvenoj sudbini, dok su mu ostavljene finansijske obaveze.

– To je nedopustivo i takvom ponašanju se mora stati na kraj – kazala je otvarajući javnu raspravu, predsjednica  Marija Ćatović.

“Mi nemamo viška para, neki misle kao da ih krojimo”. Treba naći rješenja koja će zaštićenom području Kotora omogućiti tretman kakav zaslužuje, a istovremeno voditi računa da Kotor, iako grad bogate prošlosti, mora i treba da se razvija u budućnosti, zaključila je Ćatovićeva.

Učesnike javne rasprave je naročito iritiralo rješenje kojim je upravljanje područjem Kotora  povjereno 9-očlanom Savjetu koji formira Vlada i u kojem je uz gradonačelnicu, kao predsjedavajuću – predviđen samo jedan član iz Kotora.

Građani su nezadovoljni i kako misle ukidanjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomnika a nadležnosti su iz Kotora prenesene na državni nivo.

– „Nije tačno da je ukinut Zavod“, pojasnila je pomoćnica ministra kulture, Lidija Ljesar – Drugačijom podjelom odgovornosti Zavod će kroz  dva pravna subjekta nastaviti svoj višedecenijski rad, kazala je Ljesar i podsjetila da je zakon rađen uz konsultacije sa predstavnicima lokalne samouprave.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code