Početna Naslovna Kotor nikad bliži novim izborima: Samo SNP došao na Skupštinu

Kotor nikad bliži novim izborima: Samo SNP došao na Skupštinu

6

Kako je bilo za očekivati, od 33 odbornika kotorske Skupštine, jutros su na zasjedanje o privremenom finansiranju opštine, došli samo predlagači, troje odbornika SNP-a.

so-ko-3012U vlasti i opoziciji smatraju da je predsjedavajući Skupštine dr Branko Ivanović prekršio Poslovnik i Zakon o lokalnoj samoupravi sazivajući sjednicu sa predlogom Odluke o privremenom fianansiranju Opštine, prije nego što je završena konstitutivna Skupština. Zato se čini da je Kotor bliži nego ikada novim izborima.

Po dr Ivanoviću, postoji zakonski osnov za sazivanje sjednice sadržan u članu 44 Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je propisano da budžet mora biti donešen prije početka godine na koju se odnosi. Ako se ne donese, onda slijedi donošenje Odluke o privremenom finansiranju i to najduže za razdoblje od tri mjeseca.

–      Imajući u vidu činjenicu da Odluka o budžetu opštine Kotor za 2017. godinu nije donijeta i da neće biti donijeta do isteka zakonom predviđenog roka a zbog činjenice da se mora obezbijediti kontinuitet u finansiranju lokalne samouprave te transferi za socijalnu zaštitu i institucijama i javnom sektoru SNP je predložio Odluku o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine po hitnom postupku – objasnio je čelnik lokalnog SNP-a i predsjedavajući kotorske Skupštine.

so-ko-3012-2U SNP-u smatraju da je bila dužnost  partija dogovoru formiranje nove vlasti da daju podršku ovoj odluci i pokažu odgovornost prema građanima Kotora.

Bez Odluke o privremenom finansiranju opštine Kotor daje se prostor Vladi da raspusti kotorsku Skupštinu, kazao je novinarima Ivanović:

–      Oni koji potpisaše da neće sa DPS-om, sada upravo sa DPS-om ruše SNP-ov prijedlog. Eto, vidite, koliko im je potpis trajao – poručio je Ivanović.

Ivanović je objasnio i da članom 22 Poslovnika SO Kotor precizirano da ukoliko je predsjedniku Skupštine prestala funkcija, najstariji odbornik obavlja tu funkciju do izbora novog.

– Ne kaže se funkciju predsjedavajućeg Skupštine, nego funkciju predsjednika – istakao je Ivanović za koga ništa nije sporno što je on kao predsjedavajući sazvao novu Skupštinu, iako ona prethodno nije konstituisana.

Kako se Ministarstvo javne uprave i ministrica Suzana Pribilović, smatarju  nenadležnim da tumače nadležnosti jedinice lokalne samouprave, treba poštovati sopstveni Statut i Poslovnik, tvrdi lider kotorskog SNP-a.

Za sada SNP ostaje pri prijedlogu da opozicija sa vladajućom SDP podrži njihov prijedlog  za formiranje vlasti u Kotoru.

6 Komentari

  1. SNP je u Herceg Novom predao vlast u ruke DPS-a,sta je cudno ako to uradi u Kotoru,sijetite se cuvene koalicije,Dejan Mandic,Vlado Mracevic,Predrag Andjelic,Zorica Gavrilovic,Rade Bozovic i OO DPS-a u hotelu Metalurg

  2. Svaka čast za doktora Baća Ivanovića! Došlo troje odgovornih i poštenih Kotorana. Evo vam dokaz koliko SNP hoće vlast sa DPS om. Da to hoće, došli bi i DPS, SD, HGI i liberali i glasali za budžet. Ovako, onaj ko nije došao taj ide uz DPS.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code