Početna Politika KOTOR POTPISNIK DEKLARACIJE GRADOVA DUŽ “PUTA SVILE”

KOTOR POTPISNIK DEKLARACIJE GRADOVA DUŽ “PUTA SVILE”

0

Svecano-potpisivanje-DeklaracijePotpisivanjem zajedničke Deklaracije gradova duž “Puta svile” 2012. godine u kineskom gradu Xi’anu završena je konferencija gradova duž “Puta svile” na kojoj je učestvovala i delegacija Kotora na čelu sa gradonačelnicom Marijom Ćatović, javlja Skala radio.

Pozdravljajući učesnike Konferencije, Džov Ai Ćuen, zamjenik generalnog sekretara gradova Vlade Xi’ana je pozvao na saradnju, ističući da je turizam jedna od najdinamičnijih industrija u svijetu koja predstavlja ključni faktor u ekonomskom rastu svake zemlje.

Picerija i restoran

 

Put svile koji počinje u Kini bio je trgovinski put koji je povezivao istočne i zapadne civilizacije od II vijeka prije Hrista do XVI vijeka.

Odigrao je ključnu ulogu u ekonomskom, socijalnom i tehnološkom razvoju zemalja duž puta, zbog čega je poznat kao trasa razmjene, dijaloga, prijateljstva i blagostanja. Put svile je dug preko 7000 kilometara i predstavlja bogatu raznolikost pejsaža i svjetske baštine.

U prijepodnevnom dijelu Konferencije predstavljeni su gradovi, učesnici konferencije, a gradonačelnica Ćatović govoreći o znamenitostima Kotora, istakla je, pored ostalog, da se na području Kotora nalazi preko 60 % spomeničkog blaga Crne Gore. Zato se Kotor smatra jedinstvenim spomenikom kulture u cjelini.

– Godišnje Kotor posjeti preko 300.000 turista iz cijelog svijeta.

Mnogi od njih stižu luksuznim putničkim brodovima i kruzerima, jer je, na naše zadovoljstvo Kotor jedna od top destinacija koje su kompanije poput Carreabean Royal i MSC uvrstile u svoju ponudu –  kazala je gradonačelnica Kotora, Marija Ćatović.

Sa druge strane, kao grad odgovorne i moderne uprave, Kotor otvara vrata investitorima iz cijelog svijeta da u povoljnoj poslovnoj klimi učestvuju u građenju vizije savremenog i prosperitetnog Kotora – istakla je predsjednica Kotora radosna što je Kotor, predstavnik Crne Gore, postao aktivan član internacionalne federacije turističkih gradova “Puta svile”.

Poslije svečanog zatvaranja Konferencije domaćin je gostima priredio nezaboravan doživljaj. Organizovan je obilazak Tang paradise, zelenih vrtova najmoćnije dinastije Tang, sa raskošnim objektima gdje se na najbolji način mogla vidjeti snaga, bogatstvo i moć vladara tadašnjeg mnogoljudnog grada.

Foto: Skala radio

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code