Početna Oko nas Kotor Kotor potvrdio UNESCO status

Kotor potvrdio UNESCO status

0

UNESCO Komitet za svjetsku baštinu usvojio je odluke koje se odnose na dva mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori – Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor, navodi se na sajtu Ministarstva kulture.

Odluka koja se odnosi na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora predstavlja jednu od najafirmativnijih odluka Komiteta koje se odnose na područje Kotora, a posebno od 2003. godine, kada je područje uklonjeno sa Liste svjetske baštine u opasnosti, na kojoj je sve do tada bilo zbog posljedica razornog zemljotresa iz 1979. godine. Ipak, od tog trenutka počinju i upozorenja Komiteta povodom opasnosti od nagle i nekontrolisane urbanizacije i turističkog pritiska koji prijeti očuvanju izuzetnih univerzalnih vrijednosti koje su osnov upisa na Listu svjetske baštine. Odluke Komiteta su bivale sve oštrije, do Odluke iz Istanbula 2016. godine, nakon čega je napravljen niz konsultacija sa UNESCO, koje su rezultirale usvajanjem Akcionog plana za postizanje ove Odluke, na inicijativu Vlade Crne Gore.

Od februara 2017. godine kada je Akcioni plan usvojen, do ovogodišnjeg Komiteta, sprovedeno je niz aktivnosti koje su rezultirale Odlukom koja pozdravlja napore “države članice u mnogo oblasti, uključujući izradu Nacrta PUP-a Kotor, pripreme Izmjena i dopuna Zakona o Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora, iniciranju revizije Menadžment plana, reviziji HIA za Područje…”.

Pozdravlja se odluka države da odustane od predloženog projekta žičare od Starog grada do tvrđave San Đovani i turističkog kompleksa Glavati Prčanj, kako bi se zaštitile izuzetne univerzalne vrijednosti. Država se ohrabruje da dalje nastavi da unapređuje proces procjene uticaja, traži se HIA za turistički kompleks u Morinju i most na Verigama, prije bilo kakvog obavezivanja od strane države za realizaciju ovih ideja. Zahtijeva se da revidovani Menadžment plan uključi preporuke Reaktivne monitoring misije iz 2018. godine. Posebno se traži da Menadžment plan tretira pitanja upravljanja i smanjenja rizika i upravljanja turizmom.

Komitet za svjetsku baštinu održava se svake godine sa ciljem razmatranja stanja očuvanosti prirodnih i kulturnih dobara upisanih na UNESCO listu svjetske baštine i razmatranja novih nominacija. Ovogodišnji Komitet održava se u Bakuu, Azerbejdžan, od 30. juna do 10. jula. Komitet je donio niz značajnih odluka, od kojih se neke odnose na prestanak statusa “baštine u opasnosti”, za države koje su uspjele da spriječe gubitak određenih vrijednosti. Određena dobra su pak upisana na Listu svjetske baštine u opasnosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code