Početna Oko nas Kotor Kotorani festivalom književnosti obilježavaju Dan pismenosti

Kotorani festivalom književnosti obilježavaju Dan pismenosti

1

Međunarodni dan pismenosti, koji je zvanično 8. septembra, Kotorani obilježavaju danas u kinu “Boka” promocijom regionalnog festivala fantastične književnosti “Refesticon” – saopšteno je iz Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

“Međunarodni dan pismenosti se širom svijeta obilježava 8. septembra, od 1966. godine kada ga je ustanovio UNESCO radi upozorenja na problem pismenosti i obrazovanja.

JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor ove godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti organizuje promociju Regionalnog festivala fantastične književnosti Refesticon, sa posebnim osvrtom na zbirku kratkih priča Zmajevi dolaze, čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore. Među autorima objavljenih priča je i sedam učenika iz kotorskih škola.

U kategoriji osnovnih škola objavljeni su radovi Nine Doljanice, Stasije Perović, Nikoline Nikolić, Nikole Kovača i Ane Doljanice, kao i Maje Ćatović i Vasilija Vuksanovića u kategoriji srednjih škola. Na promociji su govorile i spisateljice iz Kotora Vjera Banićević i Tijana Guskić, čije su priče objavljene u ovogodišnjoj zbirci kratkih priča, Zmaj Vražjih firova.

O Festivalu fantastične književnosti Refesticon, njegovom osnivanju i cilju pričao je i Dragić Rabrenović. Razgovor je vodila Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade u JU Kulturnom centru „Nikola Đurković” Kotor.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code