KOTORANI I NOVLJANI ZAJEDNO ĆE SANIRATI PUT KOD ORJENSKOG SEDLA

KOTORANI I NOVLJANI ZAJEDNO ĆE SANIRATI PUT KOD ORJENSKOG SEDLA

154
0
Podijeli

Ostecen put kod Orjenskog sedla 02Na lokalnom putu Orjensko sedlo – Crkvice, u masivu Orjena i dalje je velika opasnost zbog urušavanja dijela trase u blizini Orjenskog sedla na 1600 metara nadmorske visine. O tome su početkom septembra obavjestili nadležne iz Planinarskog kluba “Subra”. Dirktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Branko Vuković, kaže za naš radio da su u toku razgovori nadležnih kako bi što prije put bio rekonstruisan.
– U toku su pregovori predsjednika opština Kotor i Herceg Novi jer se taj dio puta nalazi dijelom i u jednoj i drugoj opštini, da bi što prije došlo do sanacije, jer je došlo do većeg oštećenja i put je u prekidu. Svima nam je u intersu da se što prije reaguje – kazao je Vuković. Osim toga aktuleni su i zajednički IPA projekti prekogranične saradnje Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom.
– Predali smo projekat 25. avgusta kad su ga potpisali predsjednik opštine Herceg Novi, Dejan Mandić, kao i direktor Nacionlanog parka Sutjeska, Zoran Čančara. Ideja je da se uz pomoć tog nacionlanog parka oživi regionlni park Orjen, koji samo postoji na papiru. Kroz projekat bi se organizovala i obuka stručnog kadra za regionlani park Orjen, kao i turistička razmjena za Sutjesku i Orjen, a planirano je i održavanje nekih manifestacija na graničnom području, kao i prodaja lokalnih proizvoda.
Moguća sredstva kojima bi raspolagala Crna Gora su između 125 do 150 hiljada eura, kazao je Vuković.
Početkom sezone u saradnji tivatske i novske opštine rekonstruisana je i otvorena šetna staza dužine 16,5 kilometara od Radovića do plaže na Žanjicama i to će biti posao koji će se raditi i narednom periodu, jer je obilježeno 12 sličnih staza, ukupne dužnie 120 kilometara, koje će se u skaldu sa prilivom sredstava, jedna po jedna i obavljati, najavljuje Vuković. Planirano je štampanje mapa svih šetnih staza u Herceg Novom.
Inače, u toku je izrada elaborata o zaštiti Savinske dubrave, koju radi Agencija za zaštitu životne sredine Crene Gore i rok za izradu je mart 2014. godine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code