Početna Oko nas Kotor Kotorani obilježavaju 40 godina od zemljotresa

Kotorani obilježavaju 40 godina od zemljotresa

0

Opština Kotor, Muzeji Kotor i Kulturni centar “Nikola Ðurković”, 15. aprila organizuju cjelodnevni program kojim će se obilježiti 40 godina od razornog zemljotresa.

Program počinje u crkvi Sv. Pavla u 9 sati, gdje će govoriti predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, bivši gradonačelnik Boško Mačić, kao i direktor OJU Muzeji Kotor, Dušan Medin.

Za 9:20 zakazano je otvaranje izložbe “Osluškivanje zidova koji govore” profesora Aleksandra Radojevića, koju će otvoriti prof. dr Ilija Lalošević.

Okrugli sto “Četrdeset godina od zemljotresa u Kotoru” biće održan u 10 časova, nakon čega će u podne na Trgu od oružja usljediti kolo Bokeljske mornarice.

U crkvi Svetog Pavla u 16 sati biće organizovan naučni skup “Zaštita kulturne baštine Kotora od zemljotresa do danas”, nakon čega će u 19 časova gradonačelnik Jokić u Galeriji solidarnosti otvoriti izložbu pod nazivom “Kotor od zemljotresa do danas”, koju je koncipirao dr Stevan Kordić.

Završnica programa biće u kinu “Boka”, gdje će u 20:30 biti prikazan film Radio televizije Crne Gore “Sjećanje na 15. april 1979. godine”.

Organizuju su pomogli Bokeljska mornarica, Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore – PJ Kotor, Pomorski muzej Crne Gore Kotor, Državni arhiv Crne Gore – Istorijski arhiv Kotor, JU Crnogorska kinoteka, RTCG, Matica crnogorska – ogranak Kotor, Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora i JU Muzeji i galerije Budve.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code