Početna Ekonomija Kotorani u Dubrovniku: Prvi Forum evropske strategije za Jadransko jonski region

Kotorani u Dubrovniku: Prvi Forum evropske strategije za Jadransko jonski region

0

Panel dubrovnikPredstavnici Opštine Kotor učestvuju na prvom dvodnevnom Forumu Evropske strategije za Jadransko –jonski region (EUSAIR), u Dubrovniku, u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Hrvatske.

Na poziv vodećih partnera IPA projekata jadranskog programa prekogranične saradnje koje Opština Kotor uspješno realizuje, prvom EUSAIR Forumu prisustvuju sekretar za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Radunović, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnica za međunarodnu saradnju Lena Pasinović.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Opština Kotor snažno podržava implementaciju Akcionog plana Strategije preko aktivnosti unutar Jadransko –jonske euroregije čiji je član, predsjedavanja Forumom Jadransko-jonskih gradova kao i kroz projekte prekogranične i transnacionalne saradnje finansirane iz fondova Evropske Unije.

Uvodne riječi imali su: zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika, Željko Raguz, župan Dubrovačko-neretvanski i predsjednik Jadransko-jonske euroregije, Nikola Dobroslavić, evropska komesarka za regionalnu politiku, Korina Krecu, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Miro Kovač, kao i predsjednik Hrvatskog Sabora, Željko Reiner.

U okviru panel diskusije  Crnu Goru predstavljao je državni sekretar za EU integracije i ghlavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović, a izlagali su i ministri spoljnih poslova Albanije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije, Ministarka bez portfelja Srbije.

Događaj je posvećen napretku Strategije Savjeta Evrope od 2014. godine i definisanju buduće implementacije. Ministri spoljnih poslova kao i nacionalne vlasti zadužene za fondove Evropske unije uključenih država zajedno sa evropskim Komesarom za regionalnu politiku sastali su se na ministarskom sastanku radi obezbjeđivanja opštih smjernica, određivanja prioriteta i donošenja ključnih odluka za efektivnu implementaciju Strategije. Nakon toga, pridružili su se ostalim istaknutim govornicima tokom svečanog otvaranja i za vrijeme plenarnih sesija na dvije teme: kako učiniti Jadransko-jonski region fleksibilnijim i kako iskoristiti potencijale regiona kroz dodatu vrijednost upravljanja na više nivoa.

Tri paralelne sesije pružaju prostor za interaktivnu razmjenu iskustava i mišljenja na sljedeće teme: Rješavanje konflikta interesa u zajedničkom pomorskom prostoru, jačanje saradnje u sektorima saobraćaja i energetike i pametan pristup održivom i atraktivnom regionu.

Na marginama Foruma, Evropske mreža za preduzetništvo (EEN) organizovane su Business – to Business sesije koje okupljaju predstavnike malih i srednjih preduzeća, univerziteta, privrednih komora i ostalih ključnih aktera Jadransko-jonskog regiona sa ciljem pronalaženja partnera za nove projekte i  istraživanje novih poslovnih prilika.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code