Početna Oko nas Kotor KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavlja priču o ekologiji kroz projekat Art...

KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavlja priču o ekologiji kroz projekat Art Eco

0

KotorArt Don Brankovi dani muzike sa ovogodišnjim aktivnostima kreću već od aprila, obilježavanjem Svjetskog dana planete Zemlje 22. aprila, akcijom pod nazivom “Naša ekološka pjesma” u saradnji sa d.o.o. “Školjke Boke”, na čelu sa ekologom i uzgajivačem, Nevresom Đerićem, saopšteno je iz organizacije festivala.

Na eko plantaži „Školjke Boke“ u Orahovcu, uz učešće učenika i profesora kotorskih škola, pored akcije čišćenja i košenja obale od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, biće organizovan i ekološko-praktični čas o aktivnostima kompostiranja, suvog zidanja ponti i mandraća, kao i kratko predavanje, prezentacija i degustacija organskih morskih proizvoda iz crnogorskog mora.

Akciju organizuje d.o.o.“Boka Gard” i d.o.o.“Školjke Boke”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Gimnazijom Kotor, Pomorskom školom Kotor, Osnovnom školom “Savo Ilić”, Osnovnom školom “Njegoš”, Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” i AD Napredak.

Ova akcija je prvi korak projekta ArtEco, koji će se održavati od aprila do avgusta, i podrazumijeva tri tipa aktivnosti – Nauči!  Aktiviraj se! i Stvaraj!, koje doprinose usvajanju pozitivnih vrijednosti neophodnih za održivi razvoj društva.

Segment Nauči! donosi interaktivne razgovore o ekologiji kroz ekološke časove, dok se segment Aktiviraj se! zasniva na obilježavanju svjetskih dana planete Zemlje, vjetra i Sunca kroz akcije čišćenja priobalja, kulturno-ekološke šetnje i upoznavanje prirodne i kulturne baštine Kotora i Boke. Segment Stvaraj! podrazumijeva umjetničke radionice u kojima mladi kroz reciklažu prikupljenog otpada, izrađuju umjetničke instalacije, grade neobične muzičke instrumente i pripremaju performans „Svijet je muzika“ 13. avgusta, kojim će se završiti ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike.

– Nakon akcija u aprilu i maju, pripremamo mnoštvo radionica koje će kulminirati na samom kraju festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike u avgustu, navode iz organizacije festivala.

Sve aktivnosti projekta ArtEco možete pratiti na internet stranici www.kotorart.me, ili na profilima festivala na društvenim mrežama.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code