Početna Oko nas Kotor KotorArt Don Brankovi dani muzike pokazali odgovornost i kreativnost i u doba...

KotorArt Don Brankovi dani muzike pokazali odgovornost i kreativnost i u doba krize

0

Uz djela Betovena, vječne inspiracije, završen je sinoć, na Trgu ispred Katedrale sv. Tripuna, festival KotorArt Don Brankovi dani muzike. Priređen je svečani koncert povodom zatvaranja Festivala sa kojeg je upućeno nekoliko važnih poruka.

Foto: Kotor art

Na koncertu je nastupio Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, muzičkog urednika Dubrovačkih ljetnjih igara i profesora Muzičke akademije u Zagrebu.

Koncertom je obilježeno 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora, Ludviga van Betovena, izvođenjem njegovih poznatih djela u obradama za kamerni orkestar. Orkestar je izveo Sonatu za klavir u c-molu br. 8 op. 13 u aranžmanu za gudački orkestar Jakuba Kovalevskog kao i Veliku fugu, op. 113 čiju je obradu za gudački orkestar radio Englebert Rentgen. Takođe, orkestar je premijerno izveo novo djelo BEETHOVEN 2020, porudžbinu Festivala, čiji je autor crnogorski kompozitor Aleksandar Perunović. Ono je inspirisano čuvenom Odom radosti, himnom EU, simbolom jedinstva i solidarnosti.

Upravo zbog univerzalno važnih poruka Betovena, koncert je poslužio i kao proslava predsjedavanja Njemačke Savjetom Evropske unije.

Večeras, u 22 časa, koncert će biti prikazan na drugom kanalu Radio Televizije Crne Gore, kao i na satelitskom kanalu nakon Dnevnika 3.

Svečanom koncertu su prisustvovali predstavnici pokrovitelja Festivala, partnera i prijatelja a publici su se obratili Kristofer Brojnig, zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke, Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Marina Dulović, sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Milica Nikolić, sekretarka crnogorske komisije za UNESCO. kao i dr Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega.

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u izuzetno otežavajućim ovogodišnjim uslovima, pokazali su izuzetnu kreativnost, potvrdili svojim radom i predanošću zalaganje za što kvalitetniju kulturnu scenu u Crnoj Gori, kao i opravdali svoj status festivala od posebnog značaja za Crnu Goru, Održavši 19 glavnih i preko 50 pratećih programa, a sve uz najstrožije poštovanje mjera koje propisuje Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore, Festival je dokazao da promišlja kulturu i kulturni imidž Kotora i Crne Gore, njeguje savremeno umjetničko stvaralaštvo i doprinosi sveukupno boljem stanju u društvu u periodu pandemije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code