Početna Oko nas Kotor KotorArt Don Brankovi dani muzike pripremaju programe za jubilarni, dvadeseti festival

KotorArt Don Brankovi dani muzike pripremaju programe za jubilarni, dvadeseti festival

0

Pripremajući programe za ovogodišnje dvadeseto izdanje Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike pažljivo promišlja ne samo o izuzetnim svjetski afirmisanim umjetnicima po kojima je ovaj festival prvenstveno prepoznat, već i o mjestu muzike u društvu, o godišnjicama važnim za to društvo kao i o novim projektima koji će se ostvariti u saradnji uz podršku EU i UNESCO, koji tretiraju kako globalne, tako i regionalne, nacionalne pa i lokalne teme.

Foto: KotorArt

Festival planira realizaciju projekta The New Normal – Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon COVID-19,  koji je odobrila generalna direktorica UNESCO-a, Odri Azule. Međunarodna konferencija, kao centralna aktivnost projekta, u Kotoru će okupiti relevantna imena različitih oblasti poput umjetnosti, turizma, ekonomije i kulturne politike. Dodatno, konferencija će biti upotpunjena filmskim programom, publikacijom sa zaključcima i preporukama do kojih se došlo tokom diskusije, te objavljivanjem podkasta kojim će diskusija doći i do šireg auditorijuma.

Projekat saradnje na Zapadnom Balkanu

 Pored ovog projekta, festival kreće sa realizacijom trogodišnjeg EU projekta pod nazivom #synergy, na pozivu Kreativne Evrope za podršku projekata saradnje na Zapadnom Balkanu.  KotorArt ovim projektom okuplja neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, kao što su: Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova.

Za jubilarno izdanje Festivala, organizacioni tim tradicionalno okuplja Festivalski orkestar KotorArta, ove godine sa regionalnim muzičarima, posebno ističući muzičare iz Kotora, Mostara, Dubrovnika i Ohrida, gradovima koji već imaju ostvarenu saradnju i pojačavajući nit koja ih vezuje – UNESCO-va lista svjetske baštine. U planu je snimanje dijela kompozicija koje su bile porudžbine festivala prethodne dvije decenije, uglavnom crnogorskih kompozitora,  te njihovo izdavanje za renomiranu međunarodnu izdavačku kuću.

Promocija istorije crnogorske muzike

Iz PR službe Festivala kažu da promovisanjem značajnih događaja iz istorije crnogorske muzike, koji su obogatili muzičku kulturu i doprinijeli njenom razvoju i napretku, učestvuju u otkrivanju, sakupljanju, čuvanju i sagledavanju naše nacionalne muzičke prošlosti.

Dio XX KotorArt Don Brankovih dana muzike je i program Crnogorske muzičke godišnjice, koji će obilježiti četiri jubileja značajna za istoriju i razvoj crnogorske muzike. Prvi je  150 godina od izvođenja izgubljene operete, prvog muzičko-scenskog djela na crnogorskim prostorima, čiji je autor Čeh Anton Šulc, kompozitor prve crnogorske himne „Ubavoj nam Crnoj Gori“, osnivač, organizator i kapelnik prve vojne muzike i dirigent prvog pjevačkog društva na Cetinju. Drugi jubilej je 150 godina od osnivanja Crnogorske vojne muzike, koja je muzički upotpunjavala različite društvene i javne događaje, diplomatske prijeme, oficijelne državne događaje, a koju je davne 1871. osnovao upravo pomenuti Anton Šulc. Treći je  160 godina od rođenja Jovana Ivaniševića (1861-1889), prvog školovanog muzičara porijeklom iz Crne Gore, učitelja, dirigenta, kompozitora, muzičkog pisca i reorganizatora muzičkog školstva. Četvrti jubilej je 125 godina od rođenja Slovenke Vide Hribar Matjan (1896-1993), svestranog muzičkog radnika, pedagoga, kompozitora za djecu, osnivača prve privatne muzičke škole, direktora i utemeljivača državne srednje muzičke škole u Kotoru koja od 2007. nosi njeno ime.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code