Početna Kultura KotorArt Don Brankovi dani muzike uspostavljaju nagradu “Darinka Matić Marović”

KotorArt Don Brankovi dani muzike uspostavljaju nagradu “Darinka Matić Marović”

0

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine uspostavljaju bijenalnu nagradu sa njenim imenom, koja će biti dodijeljivana istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora.

Organizatori pozivaju udruženja, ustanove, kao i pojedince iz oblasti muzičke umjetnosti da podnesu predloge za nagradu Darinka Matić Marović.

Međunarodni žiri koji će odlučivati o dodjeli nagrade, biće takođe sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti. Nagrada će biti uručena u Kotoru za vrijeme realizacije Festivala, a pored diplome, za izabranu umjetnicu je planirana i novčana nagrada.

Organizacije i pojedinci iz oblasti muzičke umjetnosti mogu da pošalju svoj predlog za dodjelu nagrade, popunjavanjem online formulara na adresi kotorart.me/nagrada. Pored osnovnih podataka o organizaciji ili pojedincu koji podnosi predlog, kao i njihovoj kandidatkinji za dodjelu nagrade, predlog mora biti obrazložen i potkrijepljen prilozima koji potvrđuju njen doprinos razvoju u oblasti muzičke umjetnosti. Poziv je otvoren do 15. maja.

.Ime Darinke Matić Marović vezujemo za neiscrpnu energiju, perfekcionizam, upornost, marljivost, autoritet i muzikalnost. Uvijek je ostala vijerna svojoj Boki i svom Kotoru. Na festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike učestvovala je mnogo puta, a publika će najviše pamtiti koncert kada je dirigovala najvećim muzičkim ansamblom ikada okupljenim u Crnoj Gori, sastavljenim od mladih instrumentalista i horista iz Crne Gore i regiona. Na programu tog istorijskog koncerta 2006. godine, izveo se premijerno u Crnoj Gori Mocartov Rekvijem koji je posvećen tada nedavno preminulom, don Branku Sbutegi. Darinka nije bila samo uspješna dirigentkinja već i prva žena dekan i prva žena rektor. Revolucionarka borbenog duha i nevjerovatne radne etike podstakla je mnoge žene na dalji rad, usavršavanja i razboritost. Ovim činom, želimo odati počast našoj dragoj Dari ali i podstaknuti sve muzičke umjetnice na dalji rad – istakli su iz PR službe Festivala.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code