KotorArt festival – manifestacija koju karakterišu rekordi

KotorArt festival – manifestacija koju karakterišu rekordi

651
0
Podijeli

Programe međunarodne mega-manifestacije KotorArt festival od osnivanja, 2009. godine do sada,  pogledalo je čak 200 hiljada gledalaca. U tom periodu, u okviru nekoliko manifestacija, izvedeno je preko 1000 različitih programa, u kojima je učestvovalo blizu 10 hiljada umjetnika iz različitih djelova svijeta, navodi se u saopštenju PR službe Međunarodnog festivala KotorArt.

U okviru svih segmenta KotorArta, na 30 ambijentalnih lokacija u Boki i Kotoru, samo u prošloj godini publici se predstavilo više od hiljadu umjetnika iz 23 zemlje. Priređena su 254 raznolika umjetnička i naučna programa, koje je pogledalo oko 45 hiljada gledalaca, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regionu.

Picerija i restoran

– Pored nemjerljivih benefita koje festival stvara za razvoj kulturnog turizma Kotora, promociju grada u inostranstvu i značajan doprinos međunarodnom imidžu Kotora, kao neizbježne destinacije sa bogatom kulturnom ponudom, naša je procjena da je festivalska publika ostavila u Kotoru preko pola miliona eura troškova smještaja, restoranskih i drugih usluga – saopštila je PR KotorArt-a, Sara Lakičević.

Učesnici u festivalskim programima ostvarili su više od dvije hiljade noćenja u Kotoru i okolini, a više od 80 hiljada eura je isplaćeno lokalnim ugostiteljima za smještaj i ugostiteljske usluge za učesnike.

– Na programske sadržaje KotorArt je potrošio više od 80% ukupnog  godišnjeg budžeta, a čak 31% prihoda Festival je obezbijedio samostalno, što je pozitivan primjer diverzifikacije prihoda među umjetničkim organizacijama na našim prostorima – dodala je Lakičević.

Neke od odlika KotorArt-a su i proširivanje aktivnosti festivala – kako vremenski i prostorno, tako i na druge oblasti, saradnja sa  javnim, privatnim i nevladinim sektorom na lokalnom i nacionalnom  nivou, te povezanost sa lokalnom zajednicom – kroz stvaranje osjećaja  zajedništva i pripadnosti. Odlikuje ga težnja da sam festival bude više od atrakcije po kojoj je Kotor prepoznatljiv – da postane destinacija po sebi.

Međunarodni festival KotorArt, festival od nacionalnog značaja za  kulturu Crne Gore, održaće se i ovog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a, od 29. juna  do 14. avgusta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code